Kawa, getrouwd in 2012, laat een weduwe achter die acht maanden zwanger is. Hij stond bekend om zijn anticorruptie onderzoek, met name op lokaal niveau. Kawa werd geboren in een arme familie en woonde in een kleine kamer met zijn vrouw. Sinds het begin van zijn carrière in de journalistiek acht jaar geleden, doorstond hij talrijke arrestaties, folteringen, directe en indirecte bedreigingen zowel van functionarissen uit politieke partijen, als vanwege de regerings- en veiligheidsambtenaren. Dat was een direct resultaat van zijn werk. Hij was vastbesloten om de waarheid te vertellen zonder zich te bekommeren om onmiddellijke beloningen of de bittere gevolgen daarvan. Kawa was eerder hoofdredacteur van het magazine ‘Garal’ en werd onlangs hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Rayal’ en correspondent in Kalar van de ‘Awene’ kranten. Kawa vreesde duidelijk voor zijn leven. Hij had een ontmoeting in Suleimania met de Amerikaanse consul Matt Mason en vroeg hem om bescherming. De Amerikaanse ambtenaar beloofde om hem te steunen, maar Kawa bleef wanhopig en verwachtte op een gegeven moment te worden vermoord. Hij schreef: “Na de moorden op Soran Mama-Hama en Sardasht Osman, is het nu mijn beurt, ik ben niets meer dan zij.” De voorbije 22 jaar, terwijl de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en de Koerdische Democratische Partij (KDP) de macht deelden in de Koerdische autonome regio, zijn er veel moorden op, en ontvoeringen of mishandelingen van politieke activisten en journalisten geweest. In de afgelopen 4 jaar waren er talrijke gelijkaardige gevallen, waaronder de moorden op Dr. Star Sharif, Soran Mama-Hama, en Sardasht Osman, allemaal journalisten die geen blad voor de mond namen en die kritiek hadden op de regering. Hun moordenaars zijn nog steeds op vrije voeten. In februari 2011 werden 17 demonstranten gedood en degenen die de moordenaars verborgen houden, aarzelen om ze aan de rechtbanken te over te dragen. Wie weet zullen ze de moordenaars van Kawa ook een veilige haven bieden. Wij verzoeken u om ons te helpen om er voor te zorgen dat de regionale regering van Koerdistan en de lokale autoriteit van Garmiyan hun verantwoordelijkheid opnemen door de moordenaars te vinden en hen voor de rechter te brengen. Wij vragen alle mensenrechtenorganisaties, journalisten vakbonden, Amnesty International en Human Rights Watch om de moord op journalisten die onder de vrijheid van meningsuiting werken, te veroordelen.

Iraaks Koerdistan zou nog een lichtend baken van vrijheid en burgerrechten in het Midden-Oosten kunnen worden, maar het zal nooit kunnen voldoen aan de politieke retoriek of aan de verwachtingen van zijn burgers zo lang de prijs voor de rapportering over de activiteiten van hooggeplaatste politieke partijleden de dood is.

 

Groep van Koerden in België voor de rechten van de mens in Koerdistan

Brussel, dinsdag 10 december 2013

 

Update: Drie dagen na de moord werden vier verdachten opgepakt, ze zouden allen banden hebben met een PUK-officier over wie Kawa gepubliceerd had.

Hier kunt u meer lezen

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K