Tahir-Elci

Tahir Elci, voorzitter van de advocatenbalie van Diyarbakir, is vermoord door duistere krachten van de Turkse staat. Wij veroordelen deze brutale aanval.

De voorzitter van de advocatenbalie van Diyarbakir, Tahir Elci, is tijdens een persconferentie in Diyarbakir slachtoffer geworden van een moordaanslag. Die persconferentie werd gehouden vlak voor de bekende vierpotige minaret. Dit historische gebouw was een aantal dagen geleden door regeringstroepen met zwaar geschut beschadigd. Om hiertegen te protesteren hielden Tahir Elci en zijn collega-advocaten een persconferentie. Op dat moment vond de fatale moordaanslag plaats.

Tahir Elci was al langer het doelwit van de AKP-regering en de staat omwille van zijn strijd voor mensenrechten, vrijheid en vrede. Na zijn uitspraak op de televisie van enkele weken geleden dat de PKK geen terroristische organisatie is, werd hij zelfs een openlijk doelwit.

Hij werd toen gearresteerd en voor de rechtbank gebracht waar hij berecht werd met mogelijks een gevangenisstraf van 7,5 jaar. Op 27 november werd hij vermoord door diegenen die deze straf niet zwaar genoeg vonden.

We zijn zeer vertrouwd met dit soort van aanvallen. Er werden tot nu toe duizenden Koerdische politici en activisten vermoord door dezelfde duistere krachten en op dezelfde manier. We weten wie de opdracht gegeven heeft. De opdrachtgevers zijn diegenen die Elci’s uitspraken, zijn strijd en persoonlijkheid niet konden verdragen. De opdrachtgevers zijn de AKP-regering en de duistere krachten die eerder nog de dood van duizenden Koerdische politici en activisten bevolen hebben. Men moet de daders niet elders gaan zoeken.

Dit is een aanval op de Koerdische politici, het Koerdische volk en op de vrijheidsbeweging. We veroordelen deze brutale aanval en de opdrachtgevers. We willen ons medeleven betuigen met de familie van Tahir Elci, zijn vrienden en collega’s en het hele Koerdische volk. We zullen de strijd van Tahir Elci verderzetten en dezelfde idealen blijven nastreven. Hierbij roepen we ons volk ook op om de strijd van martelaar Tahir te herdenken en zijn strijd voor vrijheid naar nieuwe hoogtes te tillen.

We roepen de democratische krachten van Turkije en de wereld die aan de kant van vrede, democratie en de mensenrechten staan, op om solidair te zijn met de Koerdische strijd om vrijheid en deze brutale en barbaarse aanval te veroordelen.

Nationaal Congres van Koerdistan (KNK)

28 november 2015

F
E
E
D

B
A
C
K