Brussel 05/12/2008 – Een Turkse rechtbank veroordeelde op 4 december 2008 het voormalig parlementslid Leyla Zana tot 10 gevangenisstraf op beschuldiging van lidmaatschap van de Koerdische rebellengroepering Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en omwille van het verspreiden van propaganda voor de PKK.
Het vijfde hoge strafwethof van Diyarbakir veroordeelde Leyla Zana, een voormalig lid van de vroegere Democratie Partij (DEP), tot 10 jaar cel en ontnam haar het recht om te kiezen, verkozen te worden en andere politieke rechten.
De rechtbank van Diyarbakir, de belangrijkste stad in het Koerdische zuidoosten vanTurkije, oordeelde dat Mevr. Zana negen keer de strafwet en de antiterrorismewet had geschonden door in haar toespraken haar indirecte steun uit te spreken aan de PKK en aan de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan.
Mevrouw Zana, die samen met drie andere Koerdische ex-parlementsleden al meer dan 10 jaar in de gevangenis doorbracht (1994-2004) op beschuldiging van lidmaatschap van de PKK, was niet aanwezig op de hoorzitting.
Haar advocaat, dhr. Cabbar Leygara, heeft aan de aanwezige journalisten gezegd dat hij in beroep zou gaan tegen deze beslissing en beschuldigde het hof ervan de rechten van de verdediging te hebben beknot.
In 1995 kende het Europees Parlement de Sacharov-prijs toe aan Leyla Zana. Deze prijs wordt jaarlijks door het EP uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de verdediging van de ‘geestelijke vrijheid’. De motivatie van het Europees Parlement was haar jarenlange strijd voor een vreedzame politieke oplossing van de Koerdische kwestie in Turkije.
De PKK, een organisatie die door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als terroristisch geklasseerd is, strijdt sinds 1984 voor de onafhankelijkheid van Zuidoost-Turkije, een conflict dat al aan meer dan 40 000 mensen – volgens de officiële cijfers – het leven heeft gekost.

F
E
E
D

B
A
C
K