ankara

Op zaterdag 10 oktober 2015 vond in Ankara de bloedigste aanslag plaats in de geschiedenis van Turkije, waarbij 128 mensen omkwamen en honderden gewond raakten.

De aanslag was gericht tegen de breedst mogelijke democratische beweging, met aan het hoofd de democratische Koerdische beweging.

Het ordewoord voor de betoging was niets minder dan « strijd voor de vrede ». Met deze laffe aanslag werd het hart van de democratie en de vrede in Turkije geviseerd.

Wie ook de daders van deze aanslag zijn, de machthebbers van Turkije zijn er de facto politiek – en al dan niet moreel – voor verantwoordelijk. De afgelopen vier maanden hebben president Erdoğan en zijn regering er alles aan gedaan om de Koerdische beweging en de vereniging van democratische krachten in Turkije te criminaliseren. Op dit moment is de noodtoestand zo goed als permanent uitgeroepen over de Koerdische provincies en vinden er alle mogelijke vormen van onderdrukking en mensenrechtenschendingen plaats die een dergelijke staat van beleg met zich mee kan brengen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken verkondigde vorige week met trots dat “de ordediensten 4000 acties hebben uitgevoerd met de dood van meer dan 2000 terroristen tot gevolg” (lees strijders van de PKK). Daar moet men honderden burgerdoden aan toevoegen (waaronder minstens 26 kinderen), zonder de dode soldaten en militairen te vergeten optellen in de trieste balans van juni tot oktober 2015.

De Turkse machthebbers doen er alles aan om de haat onder de Turken op te drijven en de Koerden bang te maken, honderden Koerdische verkozenen zijn gearresteerd, HDP-afgevaardigden werden in elkaar geslagen, individuen werden gelyncht omdat ze ervan verdacht werden Koerdisch te zijn, kantoren van de HDP werden in brand gestoken, journalisten werden bedreigd, geslagen en in de gevangenis opgesloten, de media gemuilkorfd.

Ondanks deze realiteit worden de Turkse machthebbers en hun president gezien als eerbiedwaardige politici en worden ze met veel pracht en praal ontvangen in de westerse hoofdsteden en onderscheiden met medailles. Zoals in België op 5 en 6 oktober tijdens de openingsplechtigheid van Europalia 2015.

Wij, de ondertekenaars, veroordelen nogmaals deze laffe aanslag.

Wij roepen de democratische krachten en de media op om consideraties van realpolitik opzij te schuiven en deze bloedige machthebbers een halt toe te roepen.

Associatie van Democratische Armeniërs in België

Ateliers du Soleil

Info-Türk

Assyrisch Instituut van België

Koerdisch Instituut vzw

La Maison du Peuple – Brussel

voor meer info : Derwich Ferho – +32 479 562 962, [email protected]

F
E
E
D

B
A
C
K