Dit artikel verscheen op 02/12/16 op Knack.be.

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, heeft vrijdag de alarmbel geluid over mensenrechtenschendingen in het zuidoosten van Turkije, waar veel Koerden leven.

De schendingen komen voort uit maatregelen die zijn genomen om terrorisme te bestrijden, zo stelt Muiznieks in een rapport op basis van twee bezoeken aan het land. Veel Koerden in het zuidoosten van Turkije klagen over systematische discriminatie door de staat.

De Koerden vragen al jaren meer autonomie voor hun regio. Sinds augustus 2015 heeft de regering al verschillende keren een avondklok ingesteld in de regio, zonder het einde ervan aan te kondigen. Vaak werd de avondklok ook ingesteld op basis van beslissingen die niet conform de wet waren, klinkt het.

Muiznieks heeft het ook over ‘chauvinistisch gedrag’ van veiligheidstroepen. ‘Ik roep Turkije op te stoppen met de avondklok op die manier te gebruiken, klachten over mensenrechtenschendingen te onderzoeken en een schema op te stellen voor compensaties’, aldus nog de commissaris. ‘Indien dat niet gebeurt, zal het initiĆ«le geweld alleen verergeren.’

Begin deze maand protesteerden nog honderden Koerden in Brussel (foto). Ze protesteerden tegen de arrestatie in Turkije van twaalf parlementsleden van de HDP, de Turkse pro-Koerdische partij.

F
E
E
D

B
A
C
K