Het document zal waarschijnlijk te zwak bevonden worden door de Verenigde Staten en de Europese leden van de Raad.
Dat schrijft persbureau Reuters. De VS en hun bondgenoten willen een sterke resolutie die zich uitspreekt tegen het regime van president Bashar al-Assad en een legio aan pressiemiddelen mogelijk maakt: van diplomatieke sancties tot aan een militaire interventie.
Rusland wil politieke oplossing
Moskou wil met haar resolutie de gestaakte waarnemersmissie in Syrië nieuw leven in blazen en verlengen voor nog eens drie maanden. Hierdoor zouden de VN-waarnemers hun aandacht van het uiteengevallen staakt-het-vuren kunnen verplaatsen naar het zoeken van een politieke oplossing van het conflict. Rusland en China blokkeerden de afgelopen maanden pogingen tot het aannemen van resoluties in de VN-Veiligheidsraad die Syrië hard veroordeelden.
Rusland, een bondgenoot van Assad, besloot deze week wel dat Moskou geen nieuwe wapendeals meer met Syrië zal sluiten, totdat de situatie in dat land wat gekalmeerd is. Rusland zal echter zijn al afgesloten wapencontracten met Syrië wel gewoon nakomen. Bij het al zestien maanden durende conflict zijn er al meer dan tienduizend mensen omgekomen in Syrië.
Annan: Iran moet onderdeel zijn oplossen conflict Syrië
Gisteren sprak VN-gezant Kofi Annan met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi in Teheran. Iran is een belangrijkste bondgenoot van het regime van Assad en kan volgens Annan een positieve rol spelen bij het oplossen van het conflict in Syrië.
Volgens de internationale bemiddelaar zou Iran onderdeel moeten zijn van het oplossen van de problemen in Syrië. Volgens Annan bestaat het risico dat het bloederige conflict in Syrië zich over de rest van de regio verspreidt.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/11/moskou-circuleert-zwakke-ontwerpresolutie-syrie-in-veiligheidsraad/

F
E
E
D

B
A
C
K