Op 23 maart 2017 heeft de Tweede Kamer vrijwel unaniem een motie gesteund waarin de regering wordt opgeroepen om zich in te zetten voor de vrijlating van gekozen parlementariërs in Turkije. Om deze oproep kracht bij te zetten, maken de Kamerleden dinsdag 11 april om 13.00 uur op het Plein in Den Haag een statement door op de foto te gaan met portretten van de gedetineerde collega’s in Turkije en hun vrijlating te eisen.

Parlementariërs van het Europees Parlement en andere nationale parlementen (onder meer Duitsland, Zwitserland, Denemarken, België, Italië, België, UK en Oostenrijk) hebben zich op soortgelijke wijze solidair getoond met hun collega’s in Turkije.

In Turkije staan de democratische krachten zwaar onder de druk. Sinds de mislukte coupe in juli 2016 zijn tienduizenden mensen, onder wie rechters, journalisten, wetenschappers en gekozen politici zoals burgemeesters opgepakt. De onderdrukking van de oppositiepartij HDP (Democratische Partij van de Volkeren), is echter al veel eerder ingezet. Nadat de HDP in juni 2015 de kiesdrempel haalde en daarmee voorkwam dat Erdoğan de absolute meerderheid verkreeg, heeft de Turkse overheid zwaar ingezet op het monddood maken van de oppositie, ook in het parlement. De immuniteit van tientallen parlementariërs (55 van de 59 HDP parlementariërs) werd opgeheven en tegen hen is inmiddels een strafrechtelijk proces geopend. Dertien parlementariërs, waaronder beide co-voorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ, zitten op dit moment in de gevangenis en hangen levenslange gevangenisstraffen boven het hoofd. Als het aan Erdoğan ligt krijgt hij ook de macht om het parlement op eigen titel te ontbinden. Dat is onder meer de inzet van het referendum dat zondag 16 april gehouden wordt.

Deze actie is georganiseerd door Kurds & Friends.

Zie: www.kurdsandfriends.nl

F
E
E
D

B
A
C
K