Neen aan de slachtpartijen in de Koerdische dorpen

In Turkije zal op 16 april 2017 worden gestemd over de nieuwe grondwet die een presidentieel systeem invoert. Sinds 11 februari heeft het regime van de AKP/het Paleis (Erdogan) haar aanvallen tegen het Koerdische volk opgedreven.

In Nusaybin (Mardin) hebben sinds 11 februari de Turkse ordediensten de macht overgenomen. Zij tonen geen enkel respect voor de mensenrechten. In het dorp Xerabe Bava werden heel wat mensen terecht gesteld en worden nog steeds mensen gefolterd.

De Turkse mensenrechtencommissie (IHD) heeft tevergeefs geprobeerd het dorp te betreden. Zij is er wel in geslaagd enkele mensen te ontmoeten die het dorp konden ontvluchten en heeft een rapport opgemaakt. De dorpelingen zeggen dat drie mensen geëxecuteerd werden en dat op het dorpsplein nog steeds mensen gefolterd worden.

In een ander dorp, Talate, hebben de ordediensten de elektriciteit en het stromend water onderbroken, en zijn ze begonnen de woningen van de dorpelingen te vernietigen. In Lice, Kulp Silvan (in Amed), werd op 24 februari een avondklok ingesteld. De krachten van de Turkse staat hebben mensen verbrand, een onder hen heeft het leven verloren.

Wij, de Koerden, Turken, Armeniërs, Assyriërs, Alevieten zijn tegen een regime waarin een man alle macht in handen heeft en tegen de dictatuur van Erdogan. Wij drukken dan ook ons misprijzen uit tegenover deze onmenselijke acties tegen het Koerdische volk. Het Turkse regime moet de blokkades in de Koerdische regio opheffen en de comités toelaten tot de dorpen. Als het Turkse regime denkt dat de Koerden “Ja” gaan stemmen omdat de staat hen aanvalt en aan folteringen onderwerpt, vergist het zich.

Anderzijds werken de AKP en het Paleis rond het politieke aspect door hun poging de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) uit te sluiten en op te heffen. Terwijl afgevaardigden van de HDP worden gearresteerd, heeft de covoorzitter van de partij, die nog steeds in de gevangenis zit, haar statuut van parlementslid verloren. Het afnemen van het statuut van volksvertegenwoordiger van een persoon die door het volk verkozen werd, is zoveel als het volk, en meer bepaald de vrouwen, hun wil ontzeggen. De sancties tegen en het afnemen van het statuut van onze vertegenwoordigers door justitie en de AKP hebben voor ons geen enkele betekenis.

Wij, het Platform voor het “Neen” van België nodigen de pers en de Belgische burgers uit aandacht te hebben voor de blokkades van de Koerdische dorpen en de aanvallen. De Turkse staat probeert een slachtpartij uit te voeren door middel van een blokkade zoals dat in de lente van afgelopen jaar gebeurd is in de dorpen van Cizre, Sur, Sirnak en Silopi. De AKP/het paleis zullen net als vorige keer niets verkrijgen met deze aanvallen en zullen zeker een nederlaag leiden.

Wij roepen de pers en Belgische burgers ook op om deel te nemen aan de Europese delegaties die het stemproces in het referendum in Turkije op 16 april zullen opvolgen.

Wij vragen het onmiddellijk stop zetten van de slachtpartijen in de Koerdische dorpen. Neen aan de dictatuur van een man!

BELGISCH PLATFORM VOOR NEE

[email protected]

News on IHD report in English: https://komnews.com/turkeys-human-rights-association-publishes-report-on-under-siege-kurdish-village/

IHD report in Turkish: http://www.ihd.org.tr/mardin-ili-nusaybin-ilcesi-kurukoy-koyunde-xeraba-bava-koyu-yasandigi-iddia-edilen-hak-ihlallerine-iliskin-inceleme-raporu/

CHP’s deputy Sezgin Tanrıkulu shares the photograph of a tortured man from Xerabe Bave: https://twitter.com/MSTanrikulu/status/834349244597276672/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Neen tegen het fascisme en de éénmans-dictatuur

Het AKP-Erdogan regime veranderde na de verkiezingen van juni 2015 het land in een oorlogzone. De Koerdische steden liggen in puin. De genocidaire aanvallen gaan onverminderd verder. Hij verandere de couppoging van 15 juli, waar nog enorm veel vraagtekens rond bestaan, in een opportuniteit om zelf een coup te plegen tegen de progressieve, democratische en revolutionaire krachten. Nu wilt het op 16 april een referendum over een grondwetswijziging organiseren in een coalitie met de extreem-rechtse MHP om een éénmansdictatuur te vestigen.

Wij, de in België levende immigranten en politieke vluchtelingen afkomstig uit Turkije en Koerdistan, zijn samengekomen om een halt te roepen aan deze waanzin. Wij zeggen resoluut NEE tegen het regime en diens grondwet die de arbeiders terroriseert.

 • NEE tegen de coup tegen de wil van het volk en de non-stop staat van beleg, tegen de oorlogsplannen en de regeringsdecreten
 • NEE tegen het opheffen van de scheiding der machten
 • NEE tegen het systeem die alle macht concentreert in de handen van één man, tot zelfs de macht om het parlement te ontbinden en overkozen personen als beleidsmakers te benoemen en die sterkt neigt naar een sultanaat.
 • Nee tegen de onderdrukking van de volkeren, de arbeidersklasse, de geloofsgroepen, de vrouwen, LGBTI’s.

Neen want:

 • De één staat, één volk, één taal, één vlag politiek betekent de ontkenning van het bestaan van het Koerdische volk en al de andere volkeren. Wij vragen de erkenning van hen.
 • Wij staan voor her recht op onderwijs in de moedertaal.
 • Wij willen dat de volkeren van Turkije en Koerdistan vredig en democratisch samenleven.
 • Wij vragen gelijkheid voor de Alevieten, Ezidi’s, Armeniërs, Assyriers en alle religieuze en culturele groepen.
 • Wij willen geen aalmoezen voor de arbeiders maar het recht op staken, het recht op collectieve arbeidsovereenkomsten en syndicale rechten. We zijn tegen interims.
 • Wij willen niet dat de fundamentele rechten geschonden worden en dat folteraars berecht worden.
 • Wij willen niet dat vrouwen thuis opgesloten worden, dat hun arbeid gestolen wordt en dat hun bestaan gereduceerd wordt tot moeder zijn. Weg met de obstakels voor de vrijheid.
 • Wij zijn tegen de mannelijke dominantie en geweld tegen de vrouwen, de pogingen om kindermisbruik legaal te maken, een achterlijke leefwijze op te dringen en de discriminatie en moord op LGBTI’s

De garantie voor ieders rechten is een andere grondwet. Een grondwet die zelfbeschikking der volkeren erkent, vrijheid geeft aan alle geloofsgemeenschappen, vrijheid geeft aan vrouwen en jongeren, vrijheid geeft aan verlichte mensen, garanties biedt voor alle fundamentele en democratische rechten. Zo’n een grondwet willen wij. Daarom een sterke Nee tegen de grondwet die alles het omgekeerde wilt doen.

Laten we samen opkomen voor een gelijke en democratische en vrije samenleving.

Belgisch NEE Platform

Doğan Özgüden (gazeteci)

İnci Tuğsavul (gazeteci)

İsmail Doğan (karikatürist)

Fatma Binici (Avrupa Alevi Kadınlar Birliği)

Kadir Amaç (yazar/sosyolog)

Ali Rıza Soydan (tiyatrocu)

İnfo-Turk

NAV-BEL (Belçika Demokratik Kürt Toplum Merkezi)

FEDA( Demokratik Alevi Federasyonu)

Belçika Süryani Dernekleri

Belçika Ermeni Demokratlar Derneği

Belçika Kürt Kadın Hareketi

SKB-Belçika ( Sosyalist Kadınlar Birliği)

Brüksel Halkevi

Belçika Maraş Girişimi

Toplumsal Dayanışma Ağı Belçika İnisiyatifi

Avrupa Futbol Federasyonu

HDK-Belçika

KCDK-E (Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Kongresi)

ESP Avrupa Temsilciliği

Emek ve Özgürlük Cephesi Avrupa İnisiyatifi

ATİK- Belçika (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu)

Devrimci Parti

F
E
E
D

B
A
C
K