Ook dit jaar hebben miljoenen Koerden in de vier delen van Koerdistan, in Turkije en in Europa Newroz, het Koerdische nieuwjaar en het begin van de lente, gevierd. Op 21 maart uitten de Koerden traditioneel hun eisen voor meer vrijheid, vrede en rechtvaardigheid. De slogans die werden geroepen waren "respect voor mensenrechten", "erkenning van de Koerdische identiteit", "stop de oorlog, kies voor dialoog".’Ondanks de vreedzame Newroz-bijeenkomsten van de Koerden, hebben de Turkse en Syrische ordetroepen ook dit jaar bloed doen vloeien.
In Qamislo (Koerdistan-Syrië) schoten de ordetroepen met scherp op de menigte. Hierdoor kwamen drie jongeren om het leven en geraakten vijf anderen zwaar gewond. Verschillende Koerden werden gearresteerd en in voorlopige hechtenis vastgehouden.
In Turkije en in Koerdistan Turkije hebben de Turkse ordetroepen in bepaalde steden geweld gebruikt tegen de Koerdische feestvierders. De Minister van Binnenlandse Zaken, dhr. Besir Atalay, had aan de verantwoordelijken van de pro-Koerdische Partij voor een Democratische Samenleving (DTP), die de Newroz-festiviteiten in verschillende steden in Turkije heeft georganiseerd, nochtans beloofd dat hij er alles aan zou doen opdat de festiviteiten niet zouden degraderen. Volgens de DTP-leiders en de Mensenrechtenverenigingen werden deze aanvallen vanuit één centrum gecoördineerd.
In de steden Van, Siirt en Hakkari werden de Newrozvieringen verboden. Toch zijn duizenden Koerden op straat gekomen om hun traditioneel Newrozfeest te vieren. In Van begon het festival erg vreedzaam tot de politie ingreep. Een groep oudere vrouwen werd door de politie in elkaar geslagen waarna de politieagenten met stokken, traangas en het waterkanon de menigte uiteen hebben gedreven. Hier werd de 35-jarige Zeki Erinc door de politie gedood. Ook in Yuksekova nabij Hakkari kwam de twintigjarige Ikbal Yasar om. Meerdere mensen werden door kogels verwond en zo’n 800 personen werden onder toezicht vastgehouden. Volgens de advocaten werden zij gefolterd en riskeren meerdere van hen gearresteerd te worden.
In de nasleep van de Newrozvieringen werden de armen van een Koerdische minderjarige jongen gebroken door Turkse misdadige politieagenten. In bijlage kan u het filmpje bekijken (niet geschikt voor gevoelige kijkers).
Op de plaatsen waar de Turkse ordetroepen niet hebben ingegrepen, is alles rustig verlopen. Zo kwamen in Diyarbakir (Amed) naar schatting een miljoen mensen samen voor het Newrozfestival waar verschillende Koerdische groepen optraden, de mensen dansten en kwamen luisteren naar de verschillende speeches van de lokale DTP-politici.

F
E
E
D

B
A
C
K