Vluchtelingen waren nog maar pas beginnen terugkeren naar het door bij vorige gevechten zwaar toegetakelde Kobane. ©EPA

Vluchtelingen waren nog maar pas beginnen terugkeren naar het door bij vorige gevechten zwaar toegetakelde Kobane. ©EPA

 

UPDATE 2/7/15: het dodentol van de doodseskaders van de Islamitische Staat die eind juni een bloedbad aanrichtten onder de burgers van Kobanê is uiteindelijk nog opgelopen tot 233 doden. Op het Engelstalige deel van onze website vindt u onder meer enkele getuigenissen.

UPDATE 26/6/15: Ook op vrijdag werd nog gevochten in Kobanê. Volgens de monitorgroep Syrian Observatory for Human Rights heeft de Islamitische Staat al meer dan 146 burgers gedood, waaronder vrouwen en kinderen, tijdens de blinde moordpartij die enkele tientallen IS-strijders in en om de de stad begaan hebben. De jihadisten hadden zich verkleed als strijders van de Koerdische YPG/YPJ-volksmilities en het Vrije Syrische Leger, waardoor ze zoveel burgers konden vermoorden, een vuile strategie die bedoeld is om angst te zaaien onder de terugkerende bevolking. Er werden ook bomauto’s gebruikt. Lees meer op het Engelstalige deel van onze website.

Nieuws IS-Offensief in Syrische steden Kobane en Al-Hasakah

De Morgen/Reuters,  TW

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de Syrische grensstad Kobane opnieuw aangevallen. In de nacht van woensdag op donderdag opende de terreurgroep de aanval. De gevechten zijn nog altijd gaande en er zijn meerdere explosies gemeld. Volgens persbureau Reuters zijn er bij de ontploffing van een autobom 12 doden en 70 gewonden gevallen. Intussen zouden ook al delen van de Syrische stad Al-Hasakah in handen van IS gevallen zijn, meldt BBC.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat IS Kobane van drie kanten aanvalt. Om de stad ongezien binnen te komen droegen IS-strijders uniformen van Koerdische strijdkrachten en het Vrije Syrische Leger, dat aan de zijde van de Koerden vecht.

Van Koerdische zijde werd gesteld dat er duidelijke aanwijzingen waren dat de IS-strijders Kobane vanuit Turkije hadden aangevallen. De Turkse autoriteiten in de grensprovincie Sanliurfa ontkennen dat. In een mededeling die door het Turkse persbureau DHA verspreid werd, zegt het provinciebestuur over inlichtingen te beschikken die bewijzen dat de jihadisten uit Jarabulus kwamen, een stadje in Syrië dat in handen is van IS. Het bureau van de provinciegouverneur voegt eraan toe dat 41 slachtoffers van de gevechten naar het ziekenhuis werden gebracht in de Turkse stad Suruc en dat een van hen het leven gelaten heeft.

Kobane, dat aan de Turkse grens ligt en ook wel bekend staat als Ayn al-Arab, is sinds 2012 in handen van de Koerdische militie YPG. Van september 2014 tot januari dit jaar belegerde de soennitische extremisten van IS de stad. Na hevige gevechten en luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie wisten Koerdische strijdkrachten Kobane weer in handen te krijgen. De stad is nog altijd zwaar beschadigd en veel inwoners verblijven in Turkije.

Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 losbarstte, had Kobane naar schatting 45.000 inwoners, de meesten Koerden, maar ook Arabieren en etnische Armeniërs en Turkmenen.

Intussen heeft IS ook delen van de Syrische stad Al-Hasakah ingenomen op het Syrische regeringsleger. Die ligt zo’n 270 kilometer ten oosten van Kobane. De regio is opgedeeld in Koerdische en regeringsgebieden.  IS bestookt Al-Hasakah al maanden.

Overwinningen

De dubbele aanval volgt op enkele Koerdische overwinningen op IS. Ze veroverden in het noorden van Syrië een legerbasis die bekendstaat als Brigade 93. De Koerden trokken ook grote delen van Ein Eissa binnen, de laatste grote stad die op de weg naar Raqqa ligt, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Begin deze maand wisten Koerdische strijdkrachten IS al uit de Syrische grensplaats Tel Abyad te verdrijven.

Ook in het zuiden van Syrië, in de omgeving van de stad Daraa, zijn hevige gevechten aan de gang. Rebellengroepen proberen in deze regio gebied te veroveren op de regeringstroepen van president Assad. De afgelopen maanden hebben ze daarbij flink wat terreinwinst geboekt.

Bij de Syrische burgeroorlog, die in maart 2011 begon, zijn naar schatting al meer dan 230.000 doden gevallen. IS heeft ongeveer de helft van het land in handen.

Executies van strijders, vrouwen en kinderen

IS-strijders hebben minstens 20 Koerdische Syriërs terechtgesteld in een dorp op 35 kilometer ten zuiden van Kobane, meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten nog.

De directeur van het observatorium, Rami Abdel Rahman, zei dat IS-strijders minstens 20 mensen hebben doodgeschoten in het dorp Barekh Boutane, onder wie ook vrouwen, kinderen en inwoners die de wapens opnamen om tegen IS te strijden. Daarna dwongen Koerdische strijders IS uit het dorp te trekken.

 

F
E
E
D

B
A
C
K