Op 11 oktober 2022 organiseerde de “Representation of the State of Baden-Württemberg to the European Union” een succesvol evenement. Centraal stond de meeslepende tentoonstelling en ‘virtual reality’-ervaring onder de naam “Nobody’s Listening”. Deze Exhibitie herdenkt de genocide op de Yezidi-bevolking gepleegd door Islamitische Staat. De Vertegenwoordiging verzocht hiervoor om de medewerking van het Koerdisch Instituut Brussel. Een verzoek dat wij heel graag inwilligen.

 

In de zomer van 2014 werd de Jezidi-gemeenschap in Noord-Irak onnoemelijk leed toegebracht door de terroristische militie van Islamitische Staat. Enkele duizenden Jezidi’s werden systematisch vermoord of verdreven. Vrouwen en meisjes hebben te maken gehad met seksueel geweld, kinderen zijn onder dwang gerekruteerd, steden en dorpen zijn verwoest.

Met een speciaal contingent kon de deelstaat Baden-Württemberg in 2015 en 2016 1.000 bijzonder kwetsbare, voornamelijk Jezidi-vrouwen en kinderen naar Baden-Württemberg brengen en een tweede thuis geven. Onder hen was Nadia Murad, die in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor haar mensenrechtenwerk.

Honderdduizenden leven echter nog steeds in verwoestende omstandigheden in de vluchtelingenkampen. Daarom steunt de deelstaat Baden-Württemberg de regio Dohuk met humanitaire projecten. Daarnaast is de deelstaatregering van plan om nog een speciaal contingent in te stellen voor mensen die in het bijzonder bescherming nodig hebben, met name vrouwen en kinderen.

De meeslepende reizende tentoonstelling “Nobody’s Listening” herdenkt het begin van de verschrikkelijke genocide op de Jezidi’s in de zomer van 2014. De tentoonstelling gaat echter veel verder dan alleen herdenken. Door middel van schilderkunst, beeldhouwkunst en poëzie van Jezidi-kunstenaars legt de tentoonstelling de verwoestende effecten op de overlevenden van deze genocide tot op de dag van vandaag bloot. Centraal staat een interactief virtual reality-werk gebaseerd op de nieuwste technologie, waarin bezoekers op zeer indrukwekkende wijze het tragische lot van een jonge Jezidi-vrouw en haar broer getoond worden.

De focus ligt echter ook op de toekomstperspectieven van de Jezidi-gemeenschap in hun thuisland. Het onderstreept de onvermoeibare wil en moed van de overlevenden, geeft hen een wereldwijde stem in hun strijd voor gerechtigheid, erkenning en het behoud van hun cultureel erfgoed.

De tentoonstelling is te zien in de gebouwen van de Vertegenwoordiging van 06 t/m 28 oktober 2022 (Belliardstraat 62, Brussel). Niet aarzelen om deze te gaan bekijken.

F
E
E
D

B
A
C
K