Gisteren startte de Turkse politie ‘s morgens vanaf 5u, op bevel van de Openbare Aanklager van Diyarbakir, een grootschalige operatie tegen de DTP. Hierbij werden meer dan 40 leden, executieven en activisten van de DTP aangehouden in de provincies Diyarbakir, Van, Tunceli (Dersim), Antalya, Adana, Mardin, Gaziantep, Elazig, Bitlis, Aydin, Ankara, Batman en Sirnak. Onder hen bevinden zich de DTP-vicevoorzitters Kamuran Yüksek, Baram Altun en Selma Irmak en drie advocaten van Abdullah Öcalan, de leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), Seracettin Irmak, Ebru Günay en Sinasi Tur. Ook zou Ahmet Zirek, de adviseur van de populaire DTP-burgemeester van Diyarbakir, Osman Baydemir, gearresteerd zijn. De verdachten worden ervan beschuldigd lid te zijn van de ‘terroristische organisatie’ PKK, te werken aan de politisering van de PKK en aan te zetten tot daden van brandstichting door sympathisanten van de PKK.
 
Daarnaast waren er ook huiszoekingen in huizen van DTP-leden, bij het lokale Koerdische tv-station Gün TV en in de gastenverblijven van de gemeente Diyarbakir en Batman. Een huiszoekingsbevel dat verband hield met de directeur van Gün TV, Ahmet Birsin, leidde tot de confiscatie van mediamateriaal.
 
De Turkse autoriteiten beweerden dat deze operatie kaderde in een onderzoek naar de ‘stedelijke banden van de PKK’, die al lang geleden gepland werd.
 
De eerste reactie op de arrestaties kwam van DTP-voorzitter Ahmet Türk in zijn toespraak tot zijn partijgenoten in het parlement in Ankara. Hij stelde dat men met deze provocerende operatie probeerde om de DTP uit het democratische proces te krijgen. "Geen enkele macht zal ons doen afwijken van onze strijd voor democratie en vrede, wat het ook moge kosten. De operaties en de aanhoudingen moeten onmiddellijk stoppen en onze vrienden moeten worden vrijgelaten," voegde hij eraan toe.
 
Volgens de DTP is deze operatie duidelijk een politiek gemotiveerde reactie op het succes van de DTP bij de lokale verkiezingen en een slag in het gezicht van al degenen die strijd voeren voor een democratische en vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie. Sebahat Tuncel, DTP-parlementslid, zei dat het veelzeggend is dat deze aanhoudingen juist komen op het moment dat er veel gesproken wordt over een democratische oplossing van de Koerdische kwestie en wanneer de PKK een unilateraal staakt-het-vuren aankondigt tot 1 juni. In een persbriefing voegde Tuncel eraan toe dat de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) de resultaten van de lokale verkiezingen niet heeft kunnen aanvaarden en dat het de wil van het Koerdische volk negeert. Ze voegde er nog aan toe dat Turkije al vele kansen op een oplossing van de Koerdische kwestie heeft verkeken. "Wij hebben een hoge prijs betaald in de strijd voor vrede en wij zijn bereid die te betalen. Wij geloven in het broederschap van de volkeren en dat zij samen kunnen leven."
 
Voor de regeringspartij AKP waren de verkiezingen van 29 maart inderdaad een bittere pil: de DTP behaalde de overwinning in een honderdtal gemeentes en verdubbelde hiermee haar aantal burgermeestersjerpen. Deze verkiezingsoverwinning van de DTP kwam er bovendien ondanks de frauduleuze praktijken van de AKP en de vele huishoudelijke artikelen die AKP-mandatarissen hadden uitgedeeld aan de Koerdische bevolking.
 
Deze operatie gericht tegen de DTP is erg zorgwekkend. Daar de DTP door de Koerden duidelijk als hun vertegenwoordiger werd verkozen in het proces voor een oplossing van de Koerdische kwestie, zal deze operatie de hoop op een vreedzame oplossing serieus fnuiken.
 
Wij, als Koerdisch Instituut vzw, roepen de nationale en internationale publieke opinie op om deze gevaarlijke en anti-democratische aanval op de Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) en andere democratische instellingen in Turkije aan te klagen op het hoogste niveau en hopen dat de Europese Unie deze anti-democratische operatie streng zal veroordelen in het kader van het Turkse EU-toetredingsproces.
 

 

F
E
E
D

B
A
C
K