De Turkse AKP-regering heeft opnieuw drie democratisch verkozen burgemeesters van de HDP (Democratische Partij van Volkeren) ontzet uit hun functie. Deze keer gaat het om burgemeesters van de drie voornaamste Koerdische steden: Diyarbakir, Van en Mardin. Deze praktijk is niet nieuw. Tijdens de vorige legislatuur werden zowat alle HDP-burgemeesters van Koerdische steden ontzet uit hun functie. In hun plaats werden militairen of gouverneurs van de AKP-regering aangesteld. Naast het afzetten van de verkozen burgemeesters werden ook tientallen medewerkers en de verkozenen van de gemeenteraad aangehouden met de beschuldiging van steun aan “terreurorganisaties.”

De HDP reageerde op 19 augustus kordaat met een verklaring en noemt deze praktijken ondemocratisch. “Dit is een totaal gebrek aan respect voor de verkiezingsresultaten in de Koerdische regio. Het is een onaanvaardbare staatsgreep.” Ondanks de diverse onregelmatigheden die werden vastgesteld, haalde de HDP tijdens de recentste lokale verkiezingen 63 % van de stemmen in Diyarbakir, 56% in Mardin en 53% in Van. Met deze politiek toont de AKP van Erdogan weerom een openlijke vijandigheid tegen de democratische houding van het Koerdische volk.

Volgens de HDP zijn de voornaamste redenen voor afzetting van hun burgemeesters duidelijk: het blootleggen van onregelmatigheden en corruptie, en een ondemocratische werking van de burgemeesters die de AKP-regering van Erdogan eerder had benoemd en aangesteld. De dag dat de HDP-verkozenen het roer in hadden genomen constateerden zij dat de Koerdische gemeentes met miljarden aan schulden zaten, en dat er bovendien miljarden uit de gemeentelijke kassa’s verdwenen waren en naar private rekeningen gestort.

De afbeelding hieronder toont de drie betrokken HDP burgemeesters; van links naar rechts Ahmet Türk (Mardin), Adnan Selçuk Mızraklı (Diyarbakir) en Bedia Özgökçe Ertan (Van)

F
E
E
D

B
A
C
K