In het kader van de nakende verkiezingen op 14 oktober 2018, pleit het Koerdisch Instituut ervoor dat alle kandidaten die opkomen voor een democratische partij in België, de democratie en de mensenrechten hier èn in het thuisland omarmen.
Het Koerdisch Instituut waarschuwt de Belgische politici al jaren voor het gevaar van infiltratie door organisaties als de Grijze Wolven, Diyanet en Milli Görüs, de Turkse Federatie en van ultra-nationalistische figuren in onze Belgische partijen.
Deze figuren, die de democratie duidelijk niet hoog in het vaandel dragen, maar fanatiek geloven in een racistisch-fascistische ideologie, hebben zich bepaalde posities weten te veroveren in de nietsvermoedende politieke partijen, instellingen en de bredere samenleving. Deze ideologie baseert zich op autoritarisme en strenge orthodoxie in plaats van pluralisme en openheid. Ze claimen de Turkse identiteit en leggen éénzijdig hun visie op aan anderen. Ze propageren de verering van de conservatieve en islamitische machtscentra en militarisme. Andersdenkenden, andere leefwijzen,… worden afgekeurd, bestreden en gemarginaliseerd.
In de media verschenen reeds verschillende artikels over de schizofrene houding van deze Turkse politici. De verborgen agenda van de AKP, MHP, en de Grijze Wolven e.d. werd blootgelegd: Naar de Vlaamse bevolking toe duiken er woorden op als “multiculturaliteit” en “democratie”, maar naar de Turkse kiezer toe tonen diezelfde politici zich als grote aanhangers van Erdogan en Bahceli, de twee politieke leiders die het ultra-nationalisme en racisme binnen de gemeenschap en de diaspora levend houden.
Het zijn deze politici die progressieve partijen binnendringen, maar in werkelijkheid er een ultra-nationalistische en racistische visie op nahouden. Dit zijn politici die niet geloven in de democratische waarden van België.
Het feit dat zulke ideologieën sinds jaren ongemerkt in de politiek zijn binnengeslopen en de mogelijkheid dat deze figuren invloed zouden kunnen uitoefenen op het beleid, baart ons grote zorgen. Hun visie staat haaks op dialoog, openheid, erkenning van de ander, pluralisme en democratische participatie.
De traditionele Vlaamse en Belgische partijen lijken geen beleid te hebben om dit fenomeen tegen te gaan. Onze politici zijn vaak nog te onwetend over de ideologie en de bijbehorende agenda van Turkse ultra-nationalisten die voortgebracht worden uit partijen als de AKP en MHP.
Maar de vraag is of deze toestand enkel maar ontstaat uit onwetenheid, of spelen opportunisme en stemmen ook mee? Het gevolg is in ieder geval wel dat Belgische en Vlaamse politieke partijen met deze houding de negatieve tendensen binnen de Belgisch-Turkse gemeenschap legitimiteit verschaffen en ze helpen groter worden. De democratische tendensen in de gemeenschap zijn meer in die verdrukking geraakt.
De geloofwaardigheid van de Belgische politiek wordt geschaad. Het Koerdisch Instituut verzoekt daarom de verschillende politieke partijen voorzichtig te zijn, en een beleid te voeren dat dit fenomeen van infiltratie tegengaat. Er moet een duidelijk teken gegeven worden dat racistische en fascistische ideeën niet welkom zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse en Belgische politieke organisaties om de democratische en vrijdenkende tendensen binnen de gemeenschappen op te zoeken en deze te versterken.