Nu de focus van de wereld gericht is op Oekraïne, leek dit voor de Turkse president Erdogan het uitgelezen moment om een vernietigende invasie te lanceren op de Koerdische regio in Noord-Irak. Na de bezetting van Afrin (Noord-Syrië – 2018) en een invasie op Rojava in het noordoosten van Syrië (2019) lijkt het neo-Ottomaans expansionisme zich sinds 17 april 2022 te richten op Kirkuk en Mosul in Irak.

Turkije ‘s zoveelste schending van de internationale soevereiniteit. Het Turks regime noemt het weerom ‘een operatie’, net zoals Rusland de oorlog in Oekraïne ‘een operatie’ blijft noemen.

Grootse middelen worden ingeschakeld: non-stop luchtbombardementen, gewapende drones, helikopters en grondtroepen. Lokale waarnemers melden bovendien dat de Turkse strijdkrachten gebruik maken van chemische wapens.

Turkije blijft zich beroepen op ‘het bestrijden van een terroristische organisatie’, terwijl er weerom slachtoffers vallen onder de Koerdische burgerbevolking.

Onder de internationale gemeenschap blijft het onheilspellend stil. Daarom zoeken Koerdische mensenrechtenorganisaties, waaronder het Koerdisch Instituut, dringend contact met westerse politici.

Ons Instituut heeft in de afgelopen dagen een schrijven gericht aan ALLE politieke fracties in ons land en hen opgeroepen om mee te helpen de stilte te doorbreken, en ervoor te ijveren dat een krachtig standpunt wordt ingenomen tegen Turkse oorlogsmisdaden zoals, de schendingen van het internationaal recht en de schendingen van de mensenrechten.

Gelieve hieronder ook een oproep terug te vinden vanwege het Koerdistan Nationaal Congres gericht aan de ‘Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens’ (OPCW) en de ‘Verenigde Naties’.

Downloaden (PDF, 258KB)

F
E
E
D

B
A
C
K