Oproep tot actie: Steun voor HDP-Parlementslid Leyla Güven!

Leyla Güven, een afgevaardigde van de Democratische Partij der Volkeren (HDP) in Turkije, is sinds 7 november 2018 in hongerstaking om te protesteren tegen de onrechtmatige isolatie van Abdullah Öcalan door de Turkse regering.

Vandaag is het de 77ste dag van haar hongerstaking. We zijn diep bezorgd over haar verslechterende gezondheid. Hoewel zij snel aftakelt, weigert ze elke behandeling omdat ze ervan overtuigd is dat met de Turkse regering niet meer op een democratische manier kan gepraat worden.

Op 7 november 2018 begon ze haar hongerstaking om het opheffen van de toestand van isolatie van de Koerdische volksleider, de heer Abdullah Öcalan, te eisen. Alle bezoekrechten van de familie en advocaten van Öcalan worden elke dag weer geschonden. Hij wordt sinds 1999 vastgehouden op het gevangeniseiland Imrali. De laatste keer dat zijn advocaten hem mochten bezoeken was op 27 juli 2011, ondanks dat er nog hangende zaken zijn tegen hun cliënt. Politieke delegaties van de HDP mogen sinds april 2015 niet meer naar hem toe gaan. Alle communicatie met iedereen, hetzij per telefoon of per post, is strikt verboden.

Zo’n totaal isolement van de heer Öcalan, die een van de leidende figuren was in het vredesproces tussen 2013 en 2015, belemmert alle pogingen om de dialoog te hervatten. Verhinderen dat Öcalan een voortrekkersrol kan spelen in een vredesproces is hetzelfde als aansturen op oorlog. En dat is wat de AKP en Erdogan doen vandaag.

Leyla Güven werd gearresteerd op 31 januari 2018 en wordt vastgehouden in de E-type High-Security gevangenis van Diyarbakir. Ze heeft een rechtszaak lopende waarin maximaal 31 jaar en 6 maanden gevangenisstraf geëist wordt vanwege haar kritische uitspraken over de invasie van Afrin door Turkije in Noordwest-Syrië en andere toespraken die ze maakte als politica.

Güven werd verkozen als afgevaardigde in het parlement voor Hakkari terwijl ze vastzat in de gevangenis. Volgens de Turkse wetgeving en het internationale recht had de berechting moeten stoppen en had ze moeten vrijgelaten worden uit de gevangenis. Maar de AKP-regering schendt zelfs haar eigen wetten. Alles is toegestaan om de Koerden onder de duim te houden.

Wij onderschrijven volledig de democratische en legitieme eisen van Leyla Güven. Hoe meer weerklank dat kan vinden, hoe sterker wij een antwoord kunnen geven op het fascistische regime van de AKP-regering en Erdogan.

Zoals in heel Europa en het Midden-Oosten gaat de Koerdische gemeenschap ook in België actievoeren. Om dit onrecht aan te klagen roepen we alle democratische krachten op om samen met ons te protesteren.

24 januari 2019: Luxemburgplein, Brussel 14u – 16u
25 januari 2019: Schumanplein, Brussel 14u – 16u
26 januari 2019: Muntplein, Brussel 14u – 16u

NavBel (Belgische Raad van Democratische Gemeenschappen uit Koerdistan)
TJK-E (Koerdische vrouwenbeweging in Europa)
Tevgera Ciwanen Soresger (Revolutionaire Koerdische jongerenorganisatie)

F
E
E
D

B
A
C
K