2ee31494-2b2d-11e6-a418-63ddb19cd14b_web_scale_0.1_0.1__

Vermoedelijke IS-strijders die eerder door DFS werden opgepakt in de buurt van Manbij Foto: REUTERS

Gepubliceerd door De Standaard op 5 Juni 2016

Een door Koerden aangevoerde strijdmacht baant zich steeds dichter een weg naar de strategisch belangrijke Noord-Syrische stad Manbij, tussen Aleppo en Kobane, die in handen is van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Eenheden van de Democratische Krachten van Syrië (DFS) zijn nog slechts vijf kilometer verwijderd van de buitenwijken van de stad. Dat deelde het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) zondag mee.

Manbij is de belangrijkste stad van IS in de omgeving van de Turkse grens, en belangrijk voor de bevoorrading van de terreurgroep.

Bij het offensief, dat enkele dagen geleden door de DFS is begonnen, werden volgens mensenrechtenactivisten zes jezidi-vrouwen en vijftien -kinderen bevrijd. De jihadisten hadden na de verovering van het gebied Sinjar in het noordwesten van Irak in 2014 duizenden jezidi tot slaaf gemaakt of gedood. Ze beschouwen hen als ongelovigen.

Amerikaanse steun

De DFS is een coalitie van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en andere groepen. De YPG is in Syrië de belangrijkste bondgenoot van de door de VS geleide coalitie. Enkele dagen geleden zijn eenheden van de DFS met Amerikaanse luchtsteun ook een grootschalige aanval ten noorden van het IS-bastion al-Raqqa begonnen.

Het oprukken van de Koerden in het noorden en van het regime in al-Raqqa is er eerst en vooral op gericht om de belangrijke bevoorradingsroute tussen de stad en Aleppo af te snijden en zo het door IS bezet gebied aan de Turkse grens isoleren.

Aangenomen wordt dat de jihadisten langs deze weg buitenlanders naar hun territorium brengen, goederen smokkelen en strijders naar anderen landen sturen.

In totaal voerden de VS en zijn bondgenoten zaterdag 23 militaire aanvallen uit, dertien in Syrië, tien in Irak. Bij nieuwe aanvallen van het regime op wijken van de stad Aleppo die in handen van het verzet zijn, zijn zondag minstens 23 burgers omgekomen, aldus het SOHR.

F
E
E
D

B
A
C
K