Het is eindelijk zó ver. Oud-minister en Advocaat Johan Vande Lanotte daagt het Turks regime voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Het minste wat me kan stellen is dat de heer Vande Lanotte – in samenwerking met het Turkije Tribunaal vzw – heel zorgvuldig te werk is gegaan alvorens deze stappen te ondernemen. Het heeft hem enkele jaren gekost om alle getuigenissen te verzamelen van 1300 slachtoffers.

Het Koerdisch Instituut heeft in de afgelopen zijn steentje bijgedragen aan dit dossier en de heer Vande Lanotte geholpen met onder meer toegang tot families en personen die bereid waren om getuigenissen af te leggen.

Het uiteindelijke resultaat is in ieder geval indrukwekkend, hetgeen ook te verwachten was. Grove schendingen van de mensenrechten waarbij méér dan 200.000 gevallen in kaart werden gebracht. Opsluitingen, folteringen en verdwijningen.

We kijken nu met veel belangstelling uit naar de volgende stappen dat het ICC zal ondernemen. Hoewel wij uiteraard beseffen dat het nog een procedure van lange adem gaat worden.

Hierbij meer informatie i.v.m. de stappen die Johan Vande Lanotte onderneemt op de webpagina’s van VRT  , Het Laatste Nieuws en De Tijd

F
E
E
D

B
A
C
K