Donderdag 2 maart 2006 werden de ouders van Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut te Brussel, en van Medeni Ferho, journalist bij de Koerdisch ROJ TV, op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Volgens een rapport van de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD moet ernstig rekening gehouden worden met een politieke moord, uitgevoerd door dorpswachters of geheime commando’s van het Turkse leger. Het bejaarde koppel werd al langer bedreigd door de Turkse autoriteiten. Er werd hen gezegd dat hun oudste zoon Medeni moest ophouden te verschijnen op de Koerdische Roj-TV die uitzendt vanuit Denderleeuw en dat ook Derwich moest stoppen met zijn activiteiten die gericht zijn tegen de Turkse staat.

De familie Akgül stond in de regio bekend als een verzetsfamilie. De afgelopen 15 jaar werden in hetzelfde dorp zeven moorden gepleegd die allemaal onopgelost bleven. Velen wijzen met een beschuldi-gende vinger naar de dorpswachters. Zij zijn deel van een systeem dat het Turkse leger heeft opgezet om de PKK-guerrilla te bekampen. Ze dragen geen uniform, maar lopen wel rond met kalasjnikovs. Ze kennen de streek beter dan de soldaten en fungeren als informanten.

Derwich Ferho: "Volgens minister van buitenlandse zaken De Gucht zit niet de Turkse staat, maar zitten misschien de dorpswachters achter de moord. Het houdt geen steek te menen dat het ‘maar’ dorpswachters zijn. Dorpswachters opereren rechtstreeks onder het bevel van het leger." Ook Faik Yajilzay, Europees vertegenwoordiger van de Koerdische DTP-partij (vroegere DEHAP en HADEP), is er rotsvast van overtuigd dat dit het werk is van de contra-guerrilla. De vader van Faik werd in 1993 in gelijkaardige omstandigheden vermoord toen hijzelf in de gevangenis zat.

Faik Yajilzay, DTP: " Als je bezig bent met de Koerdische kwestie en de Koerdische problematiek, en je bent een Koerdische politicus of je werkt voor het Koerdisch Instituut, dan ben je een doelwit voor de deep state. Niet alleen jij bent doelwit, heel je familie is een doelwit."

Dogan Özguden, hoofdredacteur van Info-Türk legt het verband met de onopgeloste brandstichting van het Koerdisch Instituut in 1998: "Het in brand steken van het Koerdisch Instituut in 1998 is gebeurd onder de ogen van de Brusselse politie. De Turkse criminelen kwamen samen in een wijk in Schaarbeek, zijn opgestapt door drie Brusselse gemeenten: Schaarbeek, Brussel en St.Joost-Ten Node, riepen slogans tegen de Koerden en zijn hier in de straat van het Instituut aangekomen zonder enige interventie van de politie. We hebben toen het complot van de Turkse staat duidelijk aangetoond, het complot was evident. We hebben aan de Belgische overheid de bewijzen overgemaakt. Helaas blijven de schuldigen totaal ongestraft, ondanks het feit dat ze gemakkelijk te identificeren zijn in de films die getoond werden op onder andere de RTB, VRT, RTL. Niemand heeft iets gedaan. De criminelen bevinden zich nog steeds in Brussel, de opdrachtgevers ook, onder de dekmantel van de Turkse ambassade. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is er in de straten van Schaarbeek een politieke koehandel bezig. Personen die duidelijk negationist of anti-Koerd zijn, nemen plaatsen in op verkiezingslijsten.

Derwich Ferho: "Nog nooit is er bij de Koerden iets dergelijks gebeurd. Mijn ouders zijn voor en na hun dood gemarteld. Mijn vader was 85 jaar oud, mijn moeder 80 jaar. Dat is niet het werk van gewone mensen, dieven of bedriegers of roofmoordenaars, nee, de martelingen zijn een praktijk van een bepaald soort moordenaars die ervaringen hebben met dat soort dingen. Bij de Koerden zijn er zoals bij alle andere volkeren moordenaars. Er zijn dieven, bedriegers, maar nog nooit, nog nooit in de Koerdische traditie is het gebeurd dat wij voor en na de moord martelen. Dat zijn alleen praktijken van de contra-guerrilla in Koerdistan."

Ahmed Dere (lid van Koerdistan Nationaal Congres KNK): "U moet goed weten dat de Turkse staat de laatste maanden een strengere politiek voert, ondanks het feit dat de Europese Unie op 3 oktober vorig jaar de onderhandelingsprocedure begonnen is met Turkije. In de praktijk gaan de zaken in Turkije de verkeerde kant uit. Eind vorige maand gingen 23 Turkse generaals naar Diyarbakir. Net één week na het bezoek van die generaals in Diyarbakir vond de slachtpartij plaats. Daarom aarzelen wij niet te zeggen dat deze moord het werk is van de militaire en paramilitaire strijdkrachten."

F
E
E
D

B
A
C
K