Relatives of wounded people react in front of the hospital of Suruc, Sanliurfa province after a deadly suicide bombing occurred in the Syrian town of Kobane, accross the border with Turkey, killing 12 civilians. (Ilyas Akengin/AFP/Getty Images)

Een vrouw rouwt om haar familieleden voor het ziekenhuis in Suruc, Turkije, net over de grens van Kobanê. (Ilyas Akengin/AFP/Getty Images)

Op hetzelfde moment dat de Westerse media hun afschuw uitschreeuwden over de aan de Islamitische Staat toegeschreven aanslagen in Tunesië, Frankrijk en Koeweit, richtten doodseskaders van de Islamitische Staat een bloedbad aan in Kobanê in het Koerdische noorden van Syrië. In en om Kobanê werden tussen donderdag 25 en zaterdag 27 juni alles samen 233 burgers vermoord, een veelvoud van het aantal slachtoffers in de drie andere aanslagen samen en één van de grootste slachtpartijen die de jihadisten tot nu toe in Syrië aanrichtten. Over de aanslag op Kobanê werd echter maar spaarzaam bericht. Vice News bracht zaterdag 27 juni de volgende getuigenis.

Terwijl het dodentol van de verrassingsaanval van de Islamitische Staat op de stad Kobanê blijft stijgen, blijkt uit getuigenissen van overlevenden en ooggetuigen dat IS-strijders doelgericht burgers doodschoten vanuit hun voertuigen en hele families uitmoorden tijdens een schaamteloze zelfmoordmissie.

In de vroege ochtend van donderdag 25 juni brachten IS-strijders een reeks autobommen tot ontploffing in Kobanê, net over de grens met Turkije. Tientallen IS-strijders trokken de stad binnen, volgens getuigen verkleed in uniformen van de Koerdische Volksverdedigingseenheden YPG en van het Vrije Syrische Leger.

De Islamitische Staat werd maanden geleden uit Kobanê verdreven en de stad ligt mijlenver verwijderd van de huidige frontlinies, waardoor veel inwoners een gevoel van veiligheid hadden. Veel mensen werden doodgeschoten toen ze uit hun huizen kwamen nadat ze de ontploffingen hadden gehoord. Op sommige plaatsen klopten Koerdisch sprekende IS-strijders aan de deuren en lokten hele families naar buiten, waarna ze op straat doodgeschoten werden.

Tegen zaterdag waren de meeste IS-strijders gedood of de stad ontvlucht, aldus het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR). Volgens het SOHR waren er toen al minstens 148 burgers vermoord, waaronder “tientallen vrouwen en kinderen”. Er werden 54 dode IS-strijders gemeld en 16 gesneuvelde Koerdische strijders en politieagenten. Via de telefoon vertelde een lokale ngo-medewerker dat het dodentol “elk uur steeg” (tot uiteindelijk 233 burgerslachtoffers, nvdr.).

VICE News verkreeg de volgende getuigenissen via een lokale ngo-medewerker die slachtoffers interviewde in een ziekenhuis in Turkije. Medewerkers van internationale mensenrechtenorganisaties bevestigden de verhalen.

Ibrahim Jasim, de manager van een bakkerij in Kobanê, vertelde hoe die donderdagochtend heel normaal was begonnen, maar algauw ontaarde in een nachtmerrie.

“Ik verliet mijn huis om naar de bakkerij te gaan, zoals gewoonlijk, mij niet bewust van wat er aan het gebeuren was,” zei hij. “Toen ik daar aankwam zag ik de lichamen van mijn drie personeelsleden voor de bakkerij liggen. Ze zijn waarschijnlijk doodgeschoten door sluipschutters vanuit het gebouw van Artsen Zonder Grenzen, van waaruit de bakkerij te zien is,” voegde hij eraan toe verwijzend naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen dat werd ingenomen door IS (die er tientallen gijzelaars gevangen hield die uiteindelijk bevrijd werden door de YPG, nvdr.). “Toen ik daar stond, werd ik beschoten door een sluipschutter en in mijn borst geraakt,” vertelde hij verder. Jasim overleefde en werd naar Turkije gebracht waar hij vanuit het ziekenhuis zijn verhaal vertelde.

Fatma, een 30-jarige vrouw getuigt eveneens vanuit het Turkse ziekenhuis. Ze vertelt dat ze donderdagochtend op weg was naar het Amel-ziekenhuis in Kobanê om het lichaam op te halen van haar vader die er enkele uren eerder een natuurlijke dood gestorven was. Toen ze samen met haar echtgenoot en één van zijn vrienden het stadscentrum binnenreden, staken IS-schutters hen voorbij en begonnen in het wilde weg in hun auto te schieten. Terwijl ze vuurden, riepen ze: “Kaffers! We komen je halen!” waarmee de jihadisten hun slachtoffers verweten ‘ongelovigen’ te zijn.

“Ze schoten mijn echtgenoot door zijn hoofd, zijn hersenen spetterden voor mijn ogen door de auto,” zei Fatma. De vriend van haar man werd ook doodgeschoten. Fatma zelf, die meer dan acht maanden zwanger is, wist zich uit de auto te werpen. Ze werd gered door Koerdische YPG-soldaten en in allerijl naar Turkije gebracht waar dokters haar baby in een spoedoperatie ter wereld konden brengen. Moeder en kind overleefden. De andere kinderen van Fatma zijn achtergebleven in Kobanê en de vrouw wist niet of ze ongedeerd waren of niet.

Een andere vrouw van 19 jaar vertelde dat haar volledige familie doodgeschoten was voor hun huis in Kobanê. De jonge vrouw was gewond en ze weende de hele tijd terwijl probeerde te vertellen wat er gebeurd was. Ze was niet in staat te tellen hoeveel familieleden ze had verloren.

Een vrouw van midden de 50, die haar naam niet gaf, zei dat IS-strijders haar hadden gevangengenomen in haar huis en haar als gijzelaar vasthielden. “ISIS nam me mee naar het veldhospitaal – daar, voor het hospitaal, schoten ze me in mijn been en zeiden dat ik mijn kinderen moest opbellen om me te komen ophalen,” vertelde ze. “Ik belde mijn kinderen, maar kon hen niet bereiken.”

“Godzijdank, later vernam ik dat dit één van hun tactieken was om mensen naar buiten te lokken zodat ze hen kunnen vermoorden,” zei de vrouw. Ze legde uit dat ze was kunnen ontsnappen en dat ze naar de Turkse grens was gekropen, waar ze in een ziekenhuis opgenomen werd om te herstellen. Het lot van haar familie was nog onduidelijk.

De lokale bevolking melde dat IS ook sluipschutters had opgesteld rondom Kobanê om mensen neer te schieten die de stad probeerden te verlaten. Een man van in de 30 zei dat hij in zijn borst geschoten was toen hij een gewoonde YPG-strijder naar een militair hospitaal reed.

Zaterdag bliezen YPG-strijders een schoolgebouw op in Kobanê dat in handen was van IS-strijders, melde SOHR. Volgens Reuters kamden YPG-strijders de straten van de stad uit op zoek naar overgebleven IS-militanten.

Het is nog steeds onduidelijk hoe de IS-strijders Kobanê zijn binnengedrongen. (Volgens verschillende Koerdische politici kwam een deel van de aanvallers vanuit Turkije, nvdr.) Gezien de stevige controle die de Koerden hebben over de regio, mogen we ervan uitgaan dat het om een zelfmoordmissie ging met als doel zoveel mogelijk burgers te vermoorden. De Koerden slaagden er in januari in de regio met Amerikaanse luchtsteun te bevrijden.

De afgelopen weken behaalden de YPG en verschillende Syrische Arabische oppositiegroepen enkele belangrijke overwinningen op de Islamitische Staat. Een week voor de aanval werd IS verdreven uit de strategisch erg belangrijke grensstad Tel Abyad, waardoor een vitale toevoerroute naar het Syrische hoofdkwartier van IS in Raqqa werd doorgesneden. Vele analisten zagen de aanval op Kobanê als een vergeldingsactie voor die verliezen.

Samuel Oakford is een journalist uit New York. Dit artikel werd gepubliceerd op de nieuwssite van Vice op 27 juni 2015. Vertaling Kristel Cuvelier, stafmedewerkster Koerdisch Instituut

 

F
E
E
D

B
A
C
K