08-22-2014Syria_FightingVeertien Koerden en één Assyriër zijn deze ochtend in hongerstaking gegaan op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel om aandacht te vragen voor het lot van Kobani, de Koerdische stad in het noorden van Syrië die momenteel onder hevig vuur ligt van de Islamitische Staat (IS).
Sinds enkele weken is IS een offensief gestart tegen de Koerdische stad Kobani. Volgens UNHCR zijn hierdoor meer dan 140.000 mensen uit de omgeving op de vlucht geslagen richting Turkije.  Afgelopen week is een internationale coalitie met luchtaanvallen gestart tegen het IS-hoofdkwartier in Raqqa. De Koerdische milities in Kobani, zo’n 130 km ten noorden, blijven echter in de kou staan.
Turkije bewaakt streng haar grenzen, langs beide zijden. Duizenden Koerden verzamelden aan de Turkse kant van de grens om hun volksgenoten in Kobani te steunen maar kregen af te rekenen met traangas. Terzelfdertijd laat de Turkse staat toe dat Syriëstrijders uit Europa via Turkije binnenstromen en dat gewonde IS-leden over en weer tussen het front en Turkse ziekenhuizen gebracht worden.
Ondertussen is IS begonnen met het afvuren van mortiergranaten op Kobani, waarvan ook enkele zijn terecht gekomen op Noord Koerdistan (Turkse kant). Het stilzwijgen van de Turkse staat hieromtrent bewijst nogmaals haar dubbel spel in de relatie met IS.
De hongerstakers eisen, samen met de Koerdische gemeenschap, dat de internationale coalitie ingrijpt in Kobani, daar waar de strijd gevoerd wordt, om een bloedbad af te wenden en om het Koerdisch verzet tegen de Islamterreur te erkennen. Ook eisen de hongerstakers dat Europa Turkije op de vingers tikt vanwege haar steun aan IS.
De hongerstaking zal op het Luxemburgplein blijven elke dag van maandag 29/09 tot vrijdag 3/10, van 10u00 tot 17u00. Woensdag vindt er om 14u00 een persconferentie plaats. We roepen al de nationale pers op om aanwezig te zijn.
Perscontacten:
Salih Ucar: 0488/964633
Koerdisch Instituut: 02/230.34.02

F
E
E
D

B
A
C
K