Op 16 februari 2023 hield het Koerdisch Instituut – in samenwerking met de Koerdische Rode Halve Maan (Heyva Sor) en de Koerdische Vrouwenbeweging – een persconferentie en werd een persbericht aan de aanwezige pers overhandigd.

Dit had tot doel om de pers en media bewust te maken van hetgeen er zich momenteel afspeelt in de getroffen Koerdische gebieden, zowel in Turkije als in Syrië. Hier heeft zich niet alleen een verschrikkelijke natuurramp voorgedaan, maar wordt nadien vanwege de Turkse en Syrische autoriteiten een afgrijselijk politiek spel gespeeld.

De gebieden die zwaar getroffen zijn door de aardbevingen, zijn voornamelijk Koerdisch, maar ook Alevitisch. In heel wat van die steden en dorpen was binnen de cruciale eerste 12 uur na de aardbeving geen hulp te bespeuren. Terwijl internationale en Turkse reddingsteams vrij snel aanwezig waren in bepaalde steden, zoals Adiyaman op de derde dag, weigerde de AFAD (de Turkse overheidsinstantie voor rampenbeheer) – die rechtstreeks met het ministerie van Binnenlandse Zaken is verbonden – hulp te bieden aan de hogervermelde gebieden. Bij zover dat de toegang wordt geblokkeerd voor hulpgoederen, medisch materiaal tot zelfs vrijwillgers die hulp willen verlenen.

Lees hieronder het volledig persbericht met alle details.

Downloaden (PDF, 665KB)

F
E
E
D

B
A
C
K