Op 24 januari 2012 wordt in diverse steden in Europa de Dag van de Bedreigde Advocaat gehouden. De dag wordt georganiseerd als protest tegen de arrestatie van 47 advocaten in Turkije op 22 november 2011. De datum 24 januari is gekozen als herinnering aan 24 januari 1977, toen in Madrid het Massacre of Atocha plaatsvond.
In Den Haag wordt een petitie aangeboden en vindt een bijeenkomst plaats in Café Schlemmer.

Dag van de Bedreigde Advocaat

De VSAN ( Vereniging Sociale Advocatuur Nederland)
organiseert samen met de internationale advocatenorganisaties

– AED/EDL (Avocats Européens Democrates-European Democratic Lawyers)
– ELDH (European Association of Lawyers for Democracy & World Human Rights)
– IDHAE (Institut de Droit de l’Hommes des Avocats Européens-European Human Rights Institute)

de Dag van de Bedreigde Advocaat op 24 januari 2012.

Massacra of Atocha
Op 24 januari 1977 vond in Madrid het zogeheten Massacre of Atocha plaats, waarbij vijf Spaanse advocaten om politieke redenen min of meer standrechtelijk in hun eigen kantoor werden vermoord en enkele anderen ernstig werden verwond.

Turkije
Op 22 november 2011 zijn op last van de Turkse autoriteiten in verschillende steden in Turkije in totaal 47 advocaten aangehouden. Daarvan verblijven nu in Istanbul 37 advocaten in voorlopige hechtenis. Tijdens de aanhouding zijn woonhuizen en kantoren van advocaten doorzocht. Bij al deze advocaten zijn  dossiers in beslag genomen ondanks de geuite bezwaren van de bij de doorzoekingen aanwezige advocaten.

Al jarenlang wordt over ernstige mensenrechtenschendingen in Turkije gerapporteerd. Niet alleen door Amnesty international en Human Rights Watch maar ook door de Europese Unie.

De schendingen hebben niet alleen de politieke tegenstanders van de Turkse overheid getroffen, maar waren zeker ook gericht tegen bepaalde bevolkingsgroepen in dit land. De schendingen zijn ook in steeds grotere mate gericht tegen advocaten die de moed hebben om slachtoffers van mensenrechtenschendingen te verdedigen en daardoor zelf slachtoffer worden van willekeurige regelgeving en rechtspraak. Hierdoor komen niet alleen hun cliënten of zijzelf in gevaar maar wordt het gehele Turkse rechtssysteem bedreigd.

Petitie
Bovenstaande organisaties van advocaten en juristen organiseren op de Dag van de Bedreigde Advocaat in verschillende hoofdsteden in Europa activiteiten teneinde een grotere publieke bekendheid te doen ontstaan over de ernstige positie van advocaten in Turkije. Op deze dag zal in Den Haag en in andere Europese Hoofdsteden (Brussel, Parijs, Madrid, Rome, Berlijn) publiekelijk geprotesteerd worden voor de Turkse Ambassades en of Consulaten. Advocaten in toga zullen petities uitreiken aan de diplomatieke vertegenwoordigers van Turkije.

In Den Haag wordt de petitie rond 14.00 in de middag overhandigd bij de Turkse Ambassade, Jan Evertstraat 15, 2514 BS Den Haag.

Bijeenkomst in café Schlemmer
Aansluitend zal een bijeenkomst plaatsvinden in Café Schlemmer in Den Haag met advocaten en deskundigen, die een nadere uiteenzetting geven over de positie van advocaten in Turkije en de huidige actuele situatie hieromtrent.

Locatie: Café Schlemmer, Lange Houtstraat 17 in Den Haag
Tijd: van 15.30 tot 17.00 uur

Onder voorzitterschap van Jan Hofdijk
 
Sprekers:
Ruud Vleugel, advocaat te Utrecht, lid van de monitorgroep van het KCK-proces in Diyarbakir in Turkije betreffende de rechtszaak in Diyarbakir tegen 152 Koerdische verdachten onder wie advocaten, burgemeesters en (ex)-parlementariërs.
Irma van Berg, Lawyers For Lawyers
Filiz Kalayci, advocaat te Ankara, thans gevlucht naar Oostenrijk.
Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP.

De Dag van de Bedreigde Advocaat is een initiatief van Hans Gaasbeek, coördinator van de Commissie Défense de la Défense van de AED, gestart in 2010 in verband met de situatie van advocaten in Iran.

—————————————————————————
Voor vragen

Contactpersonen:

Petitie-uitreiking: Mr. Hans Gaasbeek, tel. 023-5318657,
e-mail: [email protected]

Bijeenkomst in Schlemmer: Mr. Sturla Spans, tel. 030-2313646,
e-mail: [email protected]
Utrecht 16 januari 2012

 

F
E
E
D

B
A
C
K