De nieuwjaarsviering in Vlaanderen wordt duidelijk anders dan bij de Koerden gevierd. We verwennen onze buiken met de fijnste ingrediënten en wijnen, maar de Koerden verhongeren zich omdat ze door de wereld genegeerd worden. Met hun hongerstaking klagen de actievoerders de schendingen van de mensenrechten binnen en buiten de Turkse gevangenissen, de inzet van chemische wapens door de Turkse staat tegen de Koerdische bevolking en de opsluiting van de Koerdische volksvertegenwoordigers, journalisten, shrijvers, mensenrechtenactivisten en actievoerders aan. Ook in Brussel nemen tientallen actievoerders uit solidariteit deel aan deze internationale hongerstaking.

Koerdisch Instituut te Brussel | 16 maart 2012
Elk jaar zorgen de Newroz-festiviteiten voor grote spanningen in Turkije en Koerdistan. De Koerden, 20% van de Turkse bevolking, vieren dan het Koerdisch Nieuwjaar en het begin van de lente. Maar ze grijpen deze hoogdag voor de oude Mesopotamische volkeren ook aan om massaal te manifesteren tegen de repressie en etnocide door de Turkse staat. Er hangt vooral spanning in de lucht aan de Bosporus. De Turkse autoriteiten weigeren om de Koerdische Istanboeli vergunning te geven om hun Nieuwjaarsviering op 18 maart aan te vatten. In Amed (Diyarbekir) de grootste Koerdische stad in Noord Koerdistan (Turkije) zijn al sinds één maart tachtig burgemeesters in hongerstaking uit protest tegen de heksenjacht van de Turkse autoriteiten op de Koerdische volksvertegenwoordigers en tegen de erbarmelijke omstandigheden waarin deze gevangengenomen Koerden in de Turkse gevangenissen behandeld worden.

Het is alsof de wereld verblind is door de Arabische ‘lente’ en het leed van de Koerden die ook voor een democratisch bestaan binnen de grenzen van Turkije strijden negeert. Of is het toevallig dat vanaf de aanvang van de “Arabische Lente”  begin vorig jaar de Turkse autoriteiten hun brutaliteiten tegen de Koerdische bevolking hebben hervat met als kers op de taart het inzetten van de chemische wapens op de grens met Irak; zogezegd tegen PKK-doelwitten maar waarbij ook veel burgers slachtoffers vielen.

De wereld zwijgt en wil de brutaliteiten van de Turkse staat tegen de Koerden niet zien en veroordelen. ….

Brussel, 16/03/2012

F
E
E
D

B
A
C
K