Steeds vaker bereiken ons meldingen over extremistische islamitische groeperingen die banden hebben met Al Qaeda en die met steun van Turkije oorlog voeren in Syrië en ook Koerdische dorpen en steden aanvallen. Het Koerdisch Instituut Brussel roept de internationale gemeenschap op om de Turkse overheid onder druk te zetten om te stoppen met haar steun aan deze gewelddadige terroristen.

Enkele dagen geleden vonden er in Serekaniye (Ras al Ain) – een Koerdische grensstad tussen Turkije en Syrië – opnieuw gevechten plaats tussen aan Al Qaeda gelieerde islamitische fundamentalisten – waaronder Jabhat al-Nusra en de Islamic State of Iraq and Syria – en Koerdische ordediensten (YPG). Zowel Jabhat al-Nusra (Al Nusra Front) als de Islamic State of Iraq and Syria zijn groeperingen van islamitische fundamentalisten die zich schuldig maken aan zinloos bloedvergieten en aanslagen tegen de burgerbevolking en die banden hebben met Al Qaeda. 

Gisteren bereikten ons opnieuw berichten die erop wijzen dat de Turkse autoriteiten deze groeperingen actief  steun verlenen en hen helpen om in Syrië te vechten. In bijlage vindt u een artikel van een Koerdische journalist in Syrië over drie Tunesische Al Qaeda-militanten, die na hun arrestatie verklaarden hoe ze met de steun van Turkse militaire officieren, via Turkije, naar een Al Qaeda-kamp in Syrië gebracht werden. De Turkse officieren, die zich de “Iman”-groep noemden, zorgden ervoor dat de Al Qaeda-militanten via Turkije naar Syrië konden reizen. Meer zelfs, volgens de getuigenissen in bijlage zou de Iman-groep de Al Qaeda-strijders ook van wapens, proviand en indien nodig medische zorgen in Turkije voorzien. 

Het Koerdisch Instituut Brussel wil de aandacht vestigen op deze steun van Turkije aan deze terroristische groeperingen en roept de Belgische overheid en de internationale gemeenschap op om de Turkse overheid met spoed onder druk te zetten om deze steun te staken! Er moet zo snel mogelijk een einde gemaakt worden aan het bloedvergieten, zodat er ruimte komt voor vrede en democratie in de regio.

Voor meer informatie kunt u steeds contact met ons opnemen.

Derwich M. Ferho, 

voorzitter Koerdisch Instituut Brussel, 

Vaste lijn: 02/230.89.30, gsm: 0479/562.962

F
E
E
D

B
A
C
K