tahir_elci_murdered_human_rights_lawyer_from_diyarbakyr_turkey

Nog tot 31 januari kunt u hier  de petitie tekenen van Amnesty International voor gerechtigheid in de zaak van de vermoorde advocaat en mensenrechtenverdediger Tahir Elçi.

Op 28 november werd de prominente Turkse advocaat en mensenrechtenverdediger Tahir Elçi op straat in Diyarbakır doodgeschoten. Net daarvoor had hij een persconferentie gegeven waarin hij zei: ‘We willen hier geen geweren, geen gevechten, geen politie-operaties.’ Het is nog onduidelijk door wie of waarom hij is vermoord.

Tahir Elçi streed voor gerechtigheid en mensenrechten in Turkije. Met gevaar voor eigen leven verdedigde hij mensen die vastzaten, waren gemarteld of ‘verdwenen’. Ook maakte hij mensenrechtenschendingen in Turkije openbaar. Daardoor had Tahir Elçi vijanden.

In oktober 2015 werd Elçi aangeklaagd omdat hij op televisie had gezegd dat de Koerdische gewapende groepering PKK geen terroristische organisatie is, maar een gewapende politieke beweging met veel steun. Hierna werd hij telefonisch en via social media met de dood bedreigd.

Het onderzoek naar de dood van Elçi begon slecht. De plaats van de moord werd niet afgezet en er vond niet direct onderzoek plaats. Toch beweren de Turkse autoriteiten de kogel die Elçi doodde gevonden te hebben. Drie dagen na zijn dood.

Teken de petitie en roep de Turkse autoriteiten op direct een diepgaand en onpartijdig onderzoek in te stellen naar de dood van Tahir Elçi, en de dader te berechten.

F
E
E
D

B
A
C
K