HET KOERDISCH INSTITUUT VEROORDEELT DE ONMENSELIJKE BEELDEN DIE IN BAKOE WORDEN GETOOND EN EIST DE ONMIDDELLIJKE TERUGKEER VAN DE ARMEENSE KRIJGSGEVANGENEN DIE ER ALS GIJZELAARS WORDEN VASTGEHOUDEN!

Op 12 april 2021 opende de Azerbeidzjaanse president Aliyev in Bakoe officieel en met veel ophef een door de regering georganiseerde vertoning, gewijd aan de recente oorlog in Nagorno-Karabach, getiteld “Oorlogspark”. Aliyev verscheen tijdens de inhuldiging in een militair uniform, en toonde zich met “oorlogstrofeeën” waaronder vernielde militaire voertuigen, en persoonlijke bezittingen van gedode Armeense soldaten en krijgsgevangenen. Het was duidelijk dat dit evenement de vernedering van de Armeense natie tot doel had.

Van sinds het einde van de oorlog drijft de Azerbeidzjaanse president zijn volk tot waanzin. Paraderend met een grijns op het gezicht, bewondert hij de aan haken bevestigde helmen van gesneuvelde soldaten, laat hij wassen gezichten van diezelfde Armeense soldaten op vernielde tanks bevestigen, en moedigt hij daarenboven de aanwezige kinderen aan om de wassen soldaten te wurgen alsof het een spel is. Scènes die ons doen denken aan de ergste vorm van indoctrinatie: een kind aanmoedigen en klaarstomen om moorden te plegen.

Dit walgelijk schouwspel heeft tot doel de Armeense oorlogsslachtoffers, gevangenen, familieleden van de vermisten en het gehele Armeense volk publiekelijk te vernederen. Het is een regelrechte schending van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en van het internationale recht.

Op sociale netwerken werden heel wat video’s geplaatst waarop te zien is hoe Armeense gevangenen en zelfs burgers tijdens en na de oorlog op brutale wijze zijn gemarteld. Een dergelijke opvoering is ongetwijfeld bedoeld om het militarisme en de rassenhaat aan te wakkeren.

Dit zijn ontegensprekelijk misdaden tegen de menselijkheid en moeten worden veroordeeld en bestraft.  Ondanks het feit dat in de ondertekende staakt-het-vuren-overeenkomst werd bepaald dat de partijen gevangenen en stoffelijke resten van soldaten zullen uitwisselen, heeft de Azerbeidzjaanse regering zich niet aan deze clausules gehouden en is zij doorgegaan met het gijzelen van een groot aantal Armeense gevangenen gedurende meer dan vijf maanden. Een grove schending van wat werd overeengekomen.

Aan dergelijke praktijen, die de rechten van gevangenen volledig aan de laars lappen en het trauma van hun dierbaren verergert, moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt.

Samen met de ondertekenaars van deze petitie en organisatoren van de campagne, veroordeelt het Koerdisch Instituut krachtdadig deze “oorlogspark”-vertoningen en wij roepen de mensenrechtenorganisaties en organisaties ter verdediging van krijgsgevangenen op om onverwijld op te treden.

Hierbij de link voor het tekenen van de petitie. U vindt er ook de teksten voor de campagne in het Nederlands, Armeens, Frans, Duits, en Turks

Hieronder een overzicht van de organisaties die zich achter deze campagne hebben geschaard.

ADGB – Avrupa Demokratik Güçbirliği Bileşenleri: 1. Initiative Alternative Karadeniz 2. Föderation der demokratischen Dersim-Vereinigungen in Europa (ADEF)
Armeense Culturele Vereniging Narek
Armenian Diaspora (ARDIA)
ASM – Avrupa Sürgünler Meclisi
Association des Arméniens Démocrates de Belgique (AADB)
Comité des Arméniens de Belgique (CAB)
Demokratische Alevitische Föderation (FEDA)
European Syriac Union (ESU)
Ezidische Koordination
Federatie Armeense Organisatie Nederland (FAON)
Föderation demokratisch-alevitischer Maraş-Vereine (MARDEF)
Freiheitspartei Mesopotamiens (MÖP)
Grüne Linkspartei Europa (Yeşil ve Sol Avrupa)
Initiative Nor Zartonk (deut. „Neues Erwachen“)
Kommunistische Partei Kurdistans (KKP)
Konföderation der ArbeiterInnen aus der Türkei (ATIK)
Konföderation der unterdrückten Migrant*innen in Europa (AvEG-Kon)
Konföderation für Demokratische Rechte in Europa (ADHK)
Kongress der kurdischen demokratischen Gesellschaft in Europa (KCDK-E)
Kongress für den Wiederaufbau von Dersim (DIK)
Kurdische Frauenbewegung in Europa (TJK-E)
Kurdish Institute at Brussels
Partei der sozialistischen Wiedergründung (SYKP)
Plattform der Kurdinnen und Kurden aus Zentralanatolien (PKAN)
Revolutionär-demokratische Kommunen-Initiative Europa (ADDKI)
Volkskongress Mesopotamien
Yaşanacak Dünya (für eine lebenswerte Welt)
Zeitschrift Komün
F
E
E
D

B
A
C
K