Gepubliceerd door De Morgen op 3 februari 2017

Teken de petitie voor zijn vrijlating HIER

Ahmadreza Djalali was in zijn thuisland op reis toen hij werd opgepakt. ©RV

Een Iraanse professor die voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, is bij een bezoek aan zijn thuisland opgepakt en ter dood veroordeeld. Ahmadreza Djalali wordt beschuldigd van collaboratie met vijandelijke staten. “We moeten ons scherp verzetten”, zegt rector Caroline Pauwels.
De 45-jarige Djalali was in april 2016 op weg naar zijn familie toen hij tussen Teheran en Karaj werd opgepakt door de veiligheidsdiensten. Hij werd meteen naar een gevangenis in Teheran gebracht waar hij zeven maanden doorbracht in een isolatiecel. Djalali kreeg geen advocaat of proces. Zijn enige contact met de buitenwereld is een telefoontje om de twee weken naar zijn familie.
In mei merkten zijn Belgische collega’s dat er iets aan de hand was. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de UPO-universiteit in Navaro, Italië. “Wij geven les aan dokters die zich bijscholen in rampengeneeskunde”, vertelt Gerlant van Berlaer, spoedarts van het UZ Brussel. “Toen de cursus in mei begon, bleek hij niet aanwezig.”

Coma

De vrouw van Djalali vertelde zijn collega’s aanvankelijk dat haar man een verkeersongeval had gehad en in een coma lag. Ze hield zijn arrestatie stil om het Iraanse regime niet voor het hoofd te stoten. Pas in oktober kwam de waarheid aan het licht. “Op vraag van de familie hebben we zijn arrestatie tot nu toe stilgehouden”, duidt Van Berlaer.

Maar sinds woensdag is er slecht nieuws. Djalali heeft zijn zus laten weten dat hij gedwongen werd om een bekentenis te ondertekenen. Hij krijgt de doodstraf. Veel details zijn daarover niet bekend, maar volgens de Iraanse overheid gaat het om een kwestie van nationale veiligheid. Ze verwijten hem dat hij collaboreert met wetenschappers uit vijandelijke staten.

Professor Ives Hubloue (VUB), diensthoofd op de spoeddienst van het UZ Brussel, staat aan de leiding van de Europese masteropleiding waar Djalali les geeft. “Onze cursus staat internationaal hoog aangeschreven. Dokters uit de hele wereld komen zich bij ons bijscholen. Daar zijn regelmatig dokters bij zijn uit landen als de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Israël.”
Volgens Hubloue slaan de beschuldigingen tegenover Djalali nergens op. “Ik ken Ahmadreza als een toegewijde wetenschapper”, zegt hij. Hubloue kan er niet bij dat een wetenschapper veroordeeld wordt omdat hij op internationaal niveau samenwerkt met collega’s. “Dat is net cruciaal, zeker als je moet optreden bij grote rampen.”

Petitie

Intussen tikt de klok genadeloos weg, want volgens de familie zou de doodstraf al binnen de twee weken worden uitgevoerd. De vrouw en kinderen van Djalali, 5 en 14 jaar oud, hebben hem sinds april niet meer gezien. “Wij vragen de Iraanse autoriteiten om Ahmadreza te laten terugkeren naar zijn familie”, zo luidt de petitie die inmiddels werd opgestart op www.change.org.

De gezondheidstoestand van Djalali is op dit moment erg slecht. Hij begon twee maanden geleden een hongerstaking en die heeft in combinatie met het gevangenisregime een tol geëist. Sinds hij naar de gevangenis in Teheran werd gebracht, is Djalali al twintig kilogram afgevallen. Bovendien zouden zijn nieren er slecht aan toe zijn.

Caroline Pauwels, rector van de VUB, roept op tot actie. “Een wetenschapper die belangrijk humanitair werk verricht, wordt zonder openbaar proces veroordeeld en hangt de doodstraf boven het hoofd”, zegt ze. “Dit is een zware schending van de universele rechten van de mens waar we ons scherp tegen moeten verzetten.”

Slechte reputatie

Iran heeft een slechte reputatie op het vlak van mensenrechten. Het land legde in 2015 minstens 977 mensen de doodstraf op. Volgens mensenrechtenorganisaties ligt het werkelijke cijfer nog een pak hoger dan dat.

Premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zijn op de hoogte van de zaak. “Meneer Djalali is geen Belg, maar Buitenlandse Zaken zal contact opnemen met de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Teheran om te kijken welke stappen we kunnen nemen”, zegt de woordvoerder van Reynders.

In heel Europa pleiten universiteiten om de doodstraf van Djalali tegen te houden. “Druk uitoefenen is het enige wat we kunnen doen”, zegt professor Francesco Della Corte van de UPO-universiteit. Intussen heeft de premier van Zweden, het land Djalali zijn doctoraat behaalde, beloofd om de zaak volgende week aan te kaarten tijdens een bezoek aan Iran.

Teken de petitie voor zijn vrijlating HIER

 

 

 

 

 

 

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K