Ook de voorbije weken zijn er nog Turkse militairen en Koerdische rebellen omgekomen. Waarnemend PKK-leider Murat Karayilan heeft zijn strijders bevolen om niet aan te vallen, maar ze mogen zich nog wel “passief verdedigen”.

Oplossing

Het belangrijkste nieuws dat hij de wereld instuurde, was dat de PKK bereid is om de wapens neer te leggen in ruil voor een oplossing binnen de Turkse staat. Hiermee laat hij de roep naar onafhankelijkheid varen, die oorspronkelijk de grondslag van de PKK vormde.

Wel eist Karayilan dat hij of PKK-oprichter Abdullah Öcalan een plaats krijgt aan de onderhandelingstafel. De pro-Koerdische Democratische Samenlevingspartij (DTP) steunt die eis.

De regering wil enkel onderhandelen over een oplossing van de Koerdische kwestie met de DTP, niet met de PKK, die in de meeste landen te boek staat als een terroristische organisatie. “Wie zegt dat hij een democratische oplossing wil, moet zijn vinger van de trekker halen”, aldus DTP-voorzitter Ahmet Türk.

Amnestie

Naast een zitje aan de onderhandelingstafel vraagt de DTP amnestie voor PKK-militanten. Opmerkelijk genoeg zegt de nationalistische oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), dat ze dat een redelijke eis vindt op voorwaarde dat de rebellen hun wapens inleveren.

CHP-voorzitter Deniz Baykal: “We zijn bereid ons traditioneel standpunt op te geven in ruil voor een vreedzame oplossing binnen de Turkse grenzen. Karayilan heeft aan verschillende kranten laten weten dat hij daar ook naar streeft. Er moeten geen geweren op tafel liggen, maar pennen, papieren en ideeën.”

Bron: JL (IPS) Gazet van Antwerpen (B) 04-06-2009

F
E
E
D

B
A
C
K