Kristel Cuvelier, Koerdisch instituut, Brussel, 17 mei 2019

protest actie turkse ambassadeProtest bord
(Foto: Orhan Kiliç)

Dinsdagavond 14 mei hielden enkele Belgische academici een korte protestactie aan de Turkse ambassade in Brussel. Hiermee wilden ze hun solidariteit betuigen met hun collega’s die in Turkije in de gevangenis opgesloten worden omdat ze in 2016 een petitie ondertekenden die opriep om de oorlog in het Koerdische zuidoosten te stoppen. Voor het Turkse regime van president Erdoğan was deze petitie voldoende om de ruim 2000 ondertekende academici – de zogenaamde “Academici voor Vrede” – te vervolgen voor “propaganda voor een terroristische organisatie”.

Directe aanleiding van de protestactie in Brussel was de opsluiting op 8 mei van professor Füsun Üstel van de Universiteit van Galatasaray, de eerste academica die nu haar straf moet uitzitten in de gevangenis. Professor Üstel werd tot één jaar en drie maanden cel veroordeeld omdat ze de petitie ondertekende.

Enkele dagen erna werd ook haar collega ondertekenaar professor Tuna Altınel, verbonden aan de Universiteit van Lyon, aangehouden en opgesloten. De professor, die in Turkije op vakantie was, zag zijn paspoort in beslag genomen worden. Hij wordt nu beschuldigd van “terrorisme” mede omdat hij in Frankrijk een conferentie organiseerde over de Koerden.

Amandine Thiry (UCL), de Initiatiefneemster van de Belgische solidariteitsactie, las een protestbrief voor die aan de Turkse ambassadeur bezorgd zal worden. Hierin wordt gevraagd de academici onmiddellijk vrij te laten. Mevrouw Thiry verwijst eveneens naar de stellingname van de Raad van rectoren van de Franstalige universiteiten van België die de vervolging van de Academici voor Vrede streng veroordeelde.

Vervolgens namen nog enkele andere deelnemers het woord om hun solidariteit met de vervolgde professoren te verkondigen.

Dr. Véronique Fontaine (ULB) las een solidariteitsverklaring voor van de ULB.

Ook twee Belgische politici kwamen de protestactie kracht bij zetten. Senatrice Simone Susskind (PS) en gemeenschapssenator André du Bus (cdH) tekenden present en hielden een korte toespraak.

Amnesty International veroordeelde de vervolging van de academici eveneens in een verklaring.

En tot slot ondersteunden ook het Koerdisch Instituut en NavBel de actie door mee te mobiliseren.

Laten we alle slachtoffers van de repressie in Turkije blijven steunen waar we ook kunnen!

Vrijheid voor de Academici voor Vrede!

#SOSTurkey

Downloaden (PDF, 695KB)

F
E
E
D

B
A
C
K