actie-hdp

Published by SAP-rood 14 March 2016

Beste vrienden,

De Koerdische gemeenschap van België (NavBel) en haar partners zullen een langdurige protestwake houden in Brussel. De actie is gericht tegen het akkoord dat tussen de EU en Turkije gesloten wordt om de vluchtelingencrisis op te lossen.

Maar dit akkoord rammelt langs alle kanten. De vluchtelingencrisis wordt niet opgelost maar slechts doorgeschoven naar andere landen en het belang van de vluchtelingen wordt opgeofferd voor een Turks-Europese koehandel. Zowel de Verenigde Naties en Amnesty International hebben dit akkoord al afgeschoten.

Kernprobleem blijft natuurlijk het Syrisch conflict waarvoor men nog altijd geen serieuze oplossing voor heeft (de Geneva-3 gespreksronde is een doodgeboren kind) maar ook de houding van Turkije is ronduit problematisch. Turkije stuurt doelbewust de vluchtelingen richting Europa om haar te chanteren en financiële en politieke steun te krijgen voor haar eigen agenda (een islamistische regering in Syrië, oorlog tegen de Syrische en Turkse Koerden…).

We merken ook dat de Belgische overheid en de EU ver mee gaan in de Turkse eisen en een oogje dichtknijpen voor wat er gebeurt in Turkije zelf. De AKP-regering wordt ronduit dictatoriaal, de oppositie wordt zwaar gemuilkorfd en de vuile oorlog tegen de Koerden verergerd met de dag.

Op 17-18 maart vindt opnieuw een Turks-Europese top plaats in Brussel. Daar gaat men verder sleutelen aan het slechte akkoord.

We kunnen niet stil blijven tegenover deze gang van zaken. Daarom hebben we het volgende actieplan opgevat:

– Van dinsdag 15 maart tot en met donderdag 31 maart een non-stop wake aan het Jean Rey- plein in Brussel. Deze actie begint op dinsdag met een persconferentie om 13u. De wake zal vanaf dan gehouden worden van 9u ’s morgens tot 18u ’s avonds. We voorzien een grote tent waarin we gedurende 3 weken allerhande activiteiten voorzien.

– Donderdag 17 en vrijdag 18 maart is er de Turks-Europese top. Deze 2 dagen gaan we protesteren ter hoogte van het Schumanplein, op de Wetstraat tussen het Schumanplein en het Jubekpark, van 10u tot 14u. Vrijdag na het protest keren we gezamenlijk terug naar het Jean Rey plaats.

Als Koerdische gemeenschap moeten we nu alle zeilen bijzetten. We willen ook zo vrij zijn om jullie steun en inzet te vragen om deze acties te laten slagen. We kijken ernaar uit om u te kunnen verwelkomen op onze wake.

Met vriendelijke groeten,

 

Salih Ucar en Orhan Kilic

Namens NavBel

F
E
E
D

B
A
C
K