In het proces tegen Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije, vindt morgen, 31 januari, een nieuwe hoorzitting plaats in Istanbul. Meer dan een miljoen mensen uit 194 landen vragen zijn vrijlating en de vernietiging van de aanklacht tegen hem en tien andere mensenrechtenverdedigers.

Gepubliceerd door De Wereld Morgen op maandag 29 januari 2018

De elf worden beschuldigd van absurde terreuraanklachten. Het gaat duidelijk om een politiek proces met de intentie om kritische stemmen in Turkije de mond te snoeren. Indien deze mensenrechtenverdedigers veroordeeld worden, dan kunnen ze tot 15 jaar cel krijgen.

“Taner is onschuldig en er is geen enkel bewijs dat het tegendeel aantoont. Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden. Het feit dat hij al bijna acht maanden achter de tralies zit, toont aan hoe gebrekkig het Turkse rechtssysteem is. De vervolging door de overheid van mensenrechtenverdedigers is meedogenloos”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“De hoorzitting woensdag biedt een nieuwe kans om een einde te maken aan deze rechterlijke dwaling. Wij hopen dat Taner terug bij zijn familie mag zijn en zijn cruciaal mensenrechtenwerk kan verderzetten. De rechtbank moet hem en de tien andere mensenrechtenverdedigers vrijspreken en een einde maken aan deze farce.”

Meer dan een miljoen mensen uit 194 landen hebben Amnesty’s petitie getekend die oproept om Taner en andere mensenrechtenverdedigers in Turkije niet langer te vervolgen. In België tekenden 47.000 mensen. Tientallen internationale beroemdheden hebben deze eis onderschreven.

Ongegronde beschuldiging

Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije, werd op 6 juni 2017 gearresteerd en drie dagen later naar de gevangenis gestuurd. Hij zit vandaag nog steeds achter de tralies. Tien andere mensenrechtenactivisten, waaronder de directeur van Amnesty Turkije Idil Eser, werden een maand later opgesloten. Acht van hen werden bijna vier maanden vastgehouden tot ze op borg werden vrijgelaten in oktober vorig jaar.

De elf mensenrechtenverdedigers worden beschuldigd van “lidmaatschap van een terreurorganisatie”, een ongegronde beschuldiging waar de openbare aanklager nog steeds geen geloofwaardig bewijs heeft voor aangedragen.

ByLock

Taner Kiliç zou de berichtenapplicatie ByLock gedownload hebben. De openbare aanklager beweert dat deze app door de Gülen-beweging gebruikt wordt om met elkaar te communiceren. Twee onafhankelijke forensische experten hebben echter de telefoon van Taner geanalyseerd en geen enkel spoor van ByLock gevonden. De openbare aanklager heeft tot nu toe geen enkel bewijs aangedragen om de beschuldigingen hard te maken.

Vorige maand hebben de Turkse autoriteiten toegegeven dat duizenden mensen onterecht beschuldigd zijn van het downloaden van de app ByLock. Ze hebben een lijst gepubliceerd met de nummers van 11.480 gsm-gebruikers. Dit resulteerde ook in groot aantal vrijlatingen. Taner Kiliç staat voorlopig niet op de lijst van vrij te laten mensen.

F
E
E
D

B
A
C
K