Deze week begint op Canvas de driedelige reeks De Revolutieroute, waarin Rudi Vranckx, net terug uit Gaza, een reconstructie brengt van de Arabische Lente. In de eerste aflevering zit een lang verslag van de aanslag op Vranckx en zijn collega’s in Homs in Syrië begin dit jaar.

Vranckx: ‘De reeks begint met dat fragment omdat het toont hoe perfide de Arabische Lente geëvolueerd is, ook al blijft het voor mij het meest positieve verhaal van mijn carrière. Nooit was de dood zo dichtbij als in Homs. De dood kwam uit de lucht vallen met die granaat, en toevallig werd de Franse reporter naast mij gedood en ik niet. Een half uur later zag ik dat ik voor het eerst stond te trillen op mijn benen.’

Persoonlijke aanvallen

Het heeft nog maanden nagewerkt, maar toch ging Vranckx niet naar de traumapsycholoog zoals zijn radiocollega. ‘Ik was er ook niet goed van omdat ik daarna een hetze op internet zag losbarsten. De grootste nonsens, en ook zeer persoonlijke aanvallen op mij. Pure propaganda en manipulatie. Dat stoorde mij enorm. Het dieptepunt was toen we in september naar Syrië teruggingen via de Turkse grens, nu met de rebellen. We hielden dat stil voor onze eigen veiligheid, maar plots verspreidde een van die lobbygroepen het bericht dat ik daar was, met mijn foto erbij! Dat voelde als een bedreiging. We zijn ook daar op het nippertje ontsnapt, want er werd gebombardeerd op een plaats waar wij enkele minuten eerder nog hadden gestaan.’

‘Men trekt aan beide kanten de beerput open, en dat wil ik absoluut niet op mijn pagina’

Ook tijdens de Gaza-oorlog stond zijn Facebookpagina vol haatmails, die door de redactie verwijderd werden. Vranckx: ‘Facebook is een ander medium om mensen te bereiken, vooral jongeren, en pas nu met Gaza zien we wat een explosie van reacties dat geeft. Maar natuurlijk moeten alle racistische, antisemitische en andere haatzaaiende reacties geweerd worden. Aan beide kanten trekt met de beerput open, en dat wil ik absoluut niet op mijn pagina.’

‘Moslims zijn de favoriete zondebokken van deze tijd’

Het sterkt hem in de overtuiging dat ook bij ons de polarisatie voor brokken zorgt. Vranckx: ‘Ik wil de problemen een gezicht geven, om tegengif te bieden tegen de propaganda, die juist de andere wil ontmenselijken. En dat bekommert mij niet alleen ginder zo, daar heb ik toch geen greep op, maar vooral hier. Het ware strijdperk ligt bij ons. De ontmenselijking woekert in onze eigen hoofden. Al die haatmails bevestigen dat. En moslims zijn de favoriete zondebokken van deze tijd. Ik weet ook wel dat er problemen zijn, maar laat ons toch over één ding heel duidelijk zijn: we hebben het wel over ménsen. Anders kan de angst ook hier voor ravages zorgen.’ 
Chris De Stoop

http://www.knack.be/nieuws/mensen/rudi-vranckx-moslims-zijn-de-favoriete-zondebokken-van-deze-tijd/article-4000217480720.htm

F
E
E
D

B
A
C
K