Rusland: bewijs dat Erdogan handel drijft met IS

Turkije is de grootste afnemer van olie van terreurgroep Islamitische Staat. Bovendien doen de Turkse president Erdogan en zijn familie zaken met IS. Dit beweert het Russische ministerie van Defensie, dat bewijs voor de handel claimt te hebben. De Turkse president Erdogan ontkent de beschuldigingen: ‘Niemand heeft het recht dit te zeggen.’

Anatoli Antonov
Anatoli Antonov © AFP

Ambtenaren spraken op een bijeenkomst in Moskou over satellietbeelden waarop te zien zou zijn hoe olietanks vanuit IS-gebied naar Turkije reden. Ook zeggen de ambtenaren van het ministerie dat ze drie routes kennen via welke de olie Turkije ingevoerd wordt. Er is bewijs dat de Turkse leiders verbonden zijn aan die handel, aldus onderminister Anatoli Antonov. Het ministerie voegt eraan toe dat het ze de olie-infrastructuur van IS in Syrië zullen blijven bombarderen.

Erdogan reageerde verontwaardigd. Hij noemde de beschuldigingen ‘zwartmakerij’ en zei dat als de oliehandel met IS bewezen kon worden, hij op zou stappen als president. Hij voegde eraan toe dat hij niet wil dat de verhouding met Rusland nog verder verslechtert. De twee landen staan op gespannen voet nadat Turkije een Russisch vliegtuig neerhaalde, omdat het in het Turkse luchtruim vloog.

Neerschieten vliegtuig

President Poetin van Rusland claimde onlangs dat oliehandel de achterliggende reden zou zijn voor hetneerschieten van het vliegtuig. Turkije zou de oliehandel tussen IS en het land zelf hebben willen beschermen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei woensdag dat Turkije niet uit is op escalatie van de spanningen met Rusland. ‘Het is nu belangrijk om een oplossing te vinden’, zei hij volgens persbureau Reuters. Hij heeft zijn Russische ambtsgenoot Lavrov gevraagd om een ontmoeting in Belgrado, en is in afwachting op een antwoord.
F
E
E
D

B
A
C
K