Turkse soldaten patrouilleren in het Koerdisch gebied van Zuidoostelijk Turkije: Gebruikten de Turkse militairen chemische wapens tegen de PKK?
 
Duitse experts hebben de authenticiteit bevestigd van de foto’s met PKK strijders  gedood door chemische wapens. Het bewijs zet grotere druk op de Turkse regering, reeds lang onder verdenking van het gebruik van zulke wapens tegen Koerdische rebellen. Duitse politici vragen een onderzoek.

De horror afgebeeld op de foto’s valt moeilijk te overtreffen: verbrande, verminkte en afgerukte ledematen.  De slachtoffers zijn nauwelijks herkenbaar als menselijke wezens. Turks-Koerdische mensenrechtenactivisten geloven dat de mensen afgebeeld, acht leden van de ondergrondse beweging, de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn, vermoedelijk gedood tijdens september 2009.

In maart gaven de activisten de foto’s aan een Duitse mensenrechtendelegatie waaronder Turkse kenners, journalisten en politici van de extreem linkse partij, zoals Der Spiegel eind juli berichtte.
Hans Baumann, een Duits expert van fotomanipulatie heeft de echtheid van de foto’s bevestigd. Een forensisch rapport van het Hamburgse universiteitshospitaal bevestigt eveneens de verdenking dat het hoogst waarschijnlijk is dat acht Koerden stierven “door het gebruik van chemische substanties”.

Gebruikte het Turkse leger chemische wapens en schond zij hiermee het Chemische Wapens Verdrag dat zij ratificeerde?

Herhaalde “mysterieuze incidenten”

Duitse politici en mensenrechtenkenners vragen nu een onderzoek van het incident. “De laatste bevindingen zijn zo spectaculair dat dit van Turkse zijde dringend een verklaring eist”, zei Claudia Roth, vicevoorzitter van de Duitse Groene Partij. “Het is onbegrijpelijk waarom een autopsie van de PKK strijders was gevraagd maar de resultaten geheim gehouden.”

De politica zei dat “herhaalde mysterieuze soortgelijke incidenten om een onafhankelijk onderzoek schreeuwden.” Roth vroeg aan Turkije een officieel antwoord over het mogelijk gebruik van chemische wapens “opdat verdere argwaan kan stoppen.”

Ruprecht Polenz, Duits parlementslid voor Angela Merkels conservatieve Christen Democratische Unie en voorzitter van het Comité Buitenlandse Betrekkingen van de Bundestag houdt er dezelfde mening op na. “Turkije moet deze beschuldigingen ernstig nemen” zei hij tegen Spiegel online. Hij voegde eraan toe dat een internationaal onderzoek de beste weg zou zijn.

Turkije wordt al jaren verdacht van het gebruik van chemische wapens volgens Gisela Penteker, Turks expert bij de internationale medische organisatie ‘International Physicians for the Prevention of Nucleair War. “De lokale bevolking heeft het keer op keer gezegd” verklaart zij. “Bewijs hiervoor vinden is moeilijk omdat de lijken zo laat worden vrijgegeven dat het haast onmogelijk is een grondige autopsie uit te voeren.”

“PKK propaganda”

In Turkije hebben mensenrechtenadvocaten al geruime tijd een onderzoek gevraagd. Het leger weigert elk commentaar. Ook de regering van Eerste Minister Recep Tayyip Erdogan houdt de lippen koppig stijf of deed de beschuldigingen van oorlogsmisdaden af als “PKK propaganda”.

“De Eerste Minister is niet geïnteresseerd in schendingen van de rechten van de mens”, zo zegt Akin Birdal, Turks parlementslid wiens pro-Koerdische BDP oppositiepartij keer op keer parlementaire vragen heeft gesteld over de legaliteit van de oorlog in Zuidoost-Turkije. Volgens Birdal primeert voor Erdogan de eliminatie van het PKK probleem door het leger op welke manier dan ook.

Het Turks Ministerie van Buitenlandse Zaken legt al de beschuldigingen naast zich neer, zo schreef de Berlijnse krant Die Tageszeitung. ”Turkije heeft het Chemische Wapen Verdrag ondertekend en het leger bezit geen biologische of chemische wapens” volgens het Ministerie.

De krant zegt in het bezit te zijn van andere schokkende foto’s, veronderstelde autopsiefoto’s van zes andere vermoorde Koerden. Deze beelden worden ook aan de Hamburgse expertise voorgelegd. 8/12/2010,

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,711536,00.html
 

F
E
E
D

B
A
C
K