BRUSSEL 07/10/2013- Zeven Koerdische hongerstakers hebben hun hongerstaking van een week beëindigd met een protestactie voor het Europees Parlement in Brussel. De actie is ondernomen tegen de beslissing van de Turkse regering om folteraar en politiecommissaris Sedat Selim Ay, ondanks een eerdere veroordeling door het Europees Hof van de Rechten van de Mens, toch te promoveren tot hoofd van de antiterreureenheid van Istanbul. De zeven hongerstakers zijn in de tweede helft van de jaren ’90 gefolterd en verkracht door (en in opdracht van) politiecommissaris Ay.

Zo’n 60-tal sympathisanten van de hongerstakers kwamen mee protesteren tegen de promotie van Ay. De actie werd ondersteund door AVeG-KON (Confederatie van Onderdrukte Immigranten in Europa) en haar vrouwenorganisatie, de SKB (Socialistische Vrouwen Unie). Secour Rouge (een Belgische linkse organisatie die zich inzet voor politieke gevangen) was ook van de partij.

Ook de slachtoffers die hun arrestatie door het team van Ay niet overleefd hebben, waren duidelijk aanwezig op het protest: familieleden en vrienden hielden hun foto omhoog, zichtbaar voor iedereen. Zo was er de foto van Süleyman Yeter, een vakbondsman uit Istanbul, die gedragen werd door zijn vrouw Ayse. Süleyman Yeter werd vermoord op het politiebureau van Ay. Ook zijn vrouw is niet ontsnapt aan de wandaden van de politiecommissaris.

“End police terror in Turkey! “ schreeuwden de actievoerders. Ondanks de verkrachtingen en het meedogenloze geweld die de hongerstakers hebben moeten doorstaan , scandeerden ze luid en krachtig slogans voor gerechtigheid, met bijval van de mensen die hun solidariteit kwamen betuigen.

Of deze actie de aandacht getrokken heeft van de Turkse machtshebbers blijft onzeker. Maar aan de strijdvaardigheid van de slachtoffers te zien is hun wil om gerechtigheid te verkrijgen nog lang niet gebroken.

Thomas Steegen

F
E
E
D

B
A
C
K