Nieuw persbericht van advocaten Selma Benkhelifa, Joke Callewaert en Georges-Henri Beauthier die Shengal en Maxmur hebben bezocht.
Een onderzoeksmissie naar het gebruik van Turkse drones tegen burgers.

Eind juli 2022 diende Irak een klacht in bij de Verenigde Naties voor de dood van 9 burgers gedood door Turkse drones in Zakho, in het noorden van Irak. Deze Turkse aanvallen op Iraaks grondgebied zijn onophoudelijk en hebben tientallen burgerslachtoffers gemaakt in de Koerdische regio.

We gingen op missie om naar deze slachtoffers of hun families te luisteren. Nauwelijks terug vernemen we met verbazing dat het vluchtelingenkamp waar we werden opgevangen maandag 29 augustus een nieuwe drone-aanval onderging.

Allereerst gingen we de Yezidi-bevolking ontmoeten, een religieuze minderheid die door ISIS werd en nog steeds wordt vervolgd en bedreigd met genocide.

In het dorp Khanesur in Shengal, vlakbij de Syrische grens, worden we meteen geconfronteerd met de realiteit van deze permanente dreiging: er vliegt een drone over.

De inwoners uiten allemaal hun angst ibij het aanzien van deze luchtmoordenaars. Dagelijks vliegen Turkse drones over hun dorp.

We ontmoeten de moeder van een jonge student die omkwam bij een staking in het dorpsziekenhuis, waar ook dokters omkwamen. We ontmoeten de moeder van een jezidi-politicus die omkwam bij een klap op zijn auto. Dan zien we een kind ernstig gewond door een staking op het buurthuis…

Gedurende 275 jaar (1640 – 1915) werden Yezidi’s afgeslacht en onderworpen aan pogingen tot genocide in het Ottomaanse Rijk. ISIS nam deze slachtingen over. We herinneren ons de jonge meisjes die ontvoerd en verkocht werden. Voor de Yezidi’s zet het Erdogan-regime dit genocidale beleid voort. De mensen vochten en weerden de moordenaars van de Islamitische Staat. Vandaag worden ze geconfronteerd met een nieuwe dreiging waartegen ze zich hulpeloos en weerloos voelen.

Onze bezoeken aan de families van de slachtoffers zijn hartverscheurend en laten ons met meer dan een gevoel van verontwaardiging achter. Er moet iets gebeuren.

Daarna vertrekken we naar het vluchtelingenkamp Makhmour, verder naar het oosten, vlakbij de stad Mosul. Ook hier zijn overvluchten door Turkse drones al maanden aan de orde van de dag.

We ontmoeten de bewoners van het kamp. Ze leggen ons uit dat het kamp in 1997 is opgericht nadat de families gedwongen waren hun dorpen in Turkije te verlaten, verbrand door het Turkse leger. Deze dorpelingen vluchtten in 1994 en werden achtervolgd door het Turkse leger in Irak. Vandaag hebben ze hun leven en hun huis in Irak herbouwd, midden in een quasi-woestijn. Ze worden nog steeds vervolgd door Turkije.

Turkse drones richten zich op hen omdat ze zgn. PKK-strijders zijn. De slachtoffers zijn echter burgers, zoals een 73-jarige vrouw wiens dochter we hebben ontmoet, drie jonge vrouwen die hun vee hoeden, een 16-jarig meisje dat haar schapen melkt, enz.

Het Makhmour-kamp ligt 250 km van de Turkse grens en kan geen bedreiging vormen voor Turkije.

We keren geschokt en verontwaardigd terug vanwege deze illegale, onwettige en ongestrafte moorden. Er moeten juridische stappen worden ondernomen op grond van het internationaal recht, evenals initiatieven om het gebruik van drones als oorlogswapen in strijd met het internationaal recht te verbieden.

Selma Benkhelifa, Joke Callewaert, Georges-Henri Beauthier.

Foto’s:

  1. Yezidi-kind gewond door drone-aanval op 15-06-2022
  2. Foto 2 en 3: centrum van de Volksraad van Yezidi’s geraakt door een drone op 15-06-2022
  3. Vier vrouwen gedood door drone-aanval in Makhmour
  4. Moeder van een jong meisje gedood door drone in Makhmour

F
E
E
D

B
A
C
K