Wereldpremière: 24 november op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)

De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen’ zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Sidik is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terugkeert naar dit gebied. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hiermee zou zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op zijn tochten door het ongetemde berglandschap ontmoet Sidik bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. Hij deelt herinneringen en noteert hun verhalen in zijn dagboek. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa wil vertrekken, laat de spanning tussen de verschillende generaties zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

De liefde voor deze streek spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode van Reber Dosky (Radio Kobani) aan doorzettingsvermogen en moederlandsliefde.

Mokum Filmdistributie brengt Sidik en de panter op 10 september 2020 uit in de filmtheaters en via Picl.

Reber Dosky (1975, Dohuk / Koerdistan) is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Sinds 1998 woont hij in Nederland. In 2013 studeerde hij af aan de Filmacademie met de film The Call (2013), over de impact van oorlog en ontheemding op de relatie tussen een vader en een zoon. Met The Sniper of Kobani (2015) beleefde Dosky zijn internationale doorbraak en won prijzen in onder andere Canada, Brazilië, Nederland, Egypte, Italië, Japan en Mexico. Hij regisseerde ook de eerder op IDFA bekroonde Radio Kobani in 2016.

Ter informatie: Sidik en de panter op IDFA (Nederland) 
zo 24 november – 13:15 Eye Cinema 1 (première)
di 26 november – 14:45 Tuschinski 6
do 28 november – 16:30 Podium Mozaïek
vr 29 november – 20:30 De Balie – Grote Zaal (+ nagesprek met de regisseur en Beri Shalmashi o.l.v. Sherin Seyda)
zo 1 december – 15:30 Ketelhuis Zaal 1

F
E
E
D

B
A
C
K