De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen’ zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Sidik is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terugkeert naar dit gebied. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hiermee zou zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op zijn tochten door het ongetemde berglandschap ontmoet Sidik bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. Hij deelt herinneringen en noteert hun verhalen in zijn dagboek. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa wil vertrekken, laat de spanning tussen de verschillende generaties zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

Het doorzettingsvermogen en de liefde voor deze streek en het moederland spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode van regisseur Reber Dosky (Radio Kobani).

Mokum Filmdistributie brengt Sidik en de panter op 10 september 2020 uit in de Nederlandse filmtheaters en on demand via Picl. Een echte aanrader!

F
E
E
D

B
A
C
K