Dit artikel verscheen op de website van De Morgen op 21 december 2015.

Hele wijken in de Turkse plaats Silopi zijn met de grond gelijkgemaakt en inwoners wachten in schuilplaatsen totdat het geweld luwt. Op de grond liggen lichamen. Zo omschrijven Koerdische ooggetuigen de situatie in de stad, waar het leger bezig is aan een offensief tegen de extremistische beweging PKK.

“We hebben hulpverzoeken gekregen van mensen die al een week in hun kelder zitten”, vertelt Ferhat Encü, een parlementslid voor de pro-Koerdische partij HDP tegen persbureau DPA.

Volgens Encü, die momenteel in Silopi verblijft, zijn veel gebouwen vernietigd en is de stad omsingeld door tanks. Lijken blijven op straat liggen, omdat het door het aanhouden van de gevechten te gevaarlijk is om ze weg te halen, zegt hij.

‘We hebben hulpverzoeken gekregen van mensen die al een week in hun kelder zitten’

Ferhat Encü, een parlementslid voor de pro-Koerdische partij HDP

De strijd tussen de PKK en het Turkse leger laaide afgelopen zomer weer op, na een wapenstilstand van ruim twee jaar. Turkse troepen doodden afgelopen week volgens bronnen binnen het leger minstens 110 PKK-strijders in Silopi en Cizre, in het zuidoosten van Turkije. Uit het gebied waar de strijd woedt komt weinig informatie van onafhankelijke journalisten en andere waarnemers.

   In de stad Sirnak demonstreerden   
   Koerden vandaag tegen het geweld. Een
   jongetje kijkt naar aangestoken vuur. ©AFP

In de twee steden, in de buurt van de Syrisch-Iraakse grens in de provincie Sirnak, werd maandagavond een uitgaansverbod ingesteld. Dinsdag begon het Turkse leger een groot offensief tegen de PKK. In meerdere regio’s geldt inmiddels een uitgaansverbod, scholen blijven gesloten. Premier Ahmet Davutoglu heeft bezworen door te gaan tot alle ‘terreurhaarden’ zijn opgeruimd.

In de stad Sirnak demonstreerden Koerden maandag tegen het geweld. Barricades werden opgericht en autobanden in brand gestoken. Er werd aandacht gevraagd voor de Koerden in Silopi en in het district Nusaybin, waar ook een uitgaansverbod van kracht is in vijftien wijken.

De PKK pleegt regelmatig aanslagen op het leger en de politie. Maandag kwamen in het zuidoosten twee Turkse militairen om het leven doordat een bermbom bij hun voertuig explodeerde. Zes andere inzittenden raakten gewond.

Davutoglu ©AFP
F
E
E
D

B
A
C
K