De Koerden in Syrië, met drie miljoen oftewel 10% van de bevolking de tweede grootste etnische groep in het land, verzetten zich al sinds het uitbreken van de burgeroorlog tegen buitenlandse inmenging en pleiten voor een onderhandelde oplossing. Door voor een derde weg te kiezen stellen te Koerdische partijen zich zeer kwetsbaar op. Ze worden aangevallen door zowel het regime als door het kamp van het soennitisch verzet, gepusht door hun Turkse broodheer. Daarenboven hebben de Koerden, in tegenstelling tot de andere facties in Syrië, weinig invloedrijke buitenlandse partners.

Sinds een paar maanden hebben fundamentalistische bendes als Al-Nusra en Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) een bloedig offensief ingezet in de Koerdische regio, met acties die heel erg naar etnische zuivering neigen. De strikt seculiere Koerden zijn als ‘Kafirs’ (ongelovigen) voor deze terroristische milities vogelvrij. Volwassen mannen worden systematisch ontvoerd of erger nog onthoofd. Tienduizenden Koerden zijn de afgelopen weken massaal op de vlucht geslagen richting Irak.

Als het Westen en haar bondgenoten ingrijpen in Syrië vrezen de Koerdische partijen dat het de opmars van groepen als Al-Nusra en ISIS in de hand zal werken. Voor zowel Turkije, NAVO-lid, als Saoedi-Arabië, belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, zijn deze benden immers zeer handige proxies in hun pogingen invloed te winnen in de regio. Daarom dat de Koerdische partijen een sterk signaal willen sturen naar de politiek, de pers en het publiek.

Geen militaire interventie in Syrië! Geen steun aan terroristen! Vrede en democratie in Syrië!

 

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K