Gepubliceerd door De Standaard op 26/7/16

Ahmet_Koc_RL_012

De SP.A heeft het gevoel dat er met Koç geen land meer te bezeilen valt. Foto: Raymond Lemmens

De SP.A heeft het gehad met Ahmet Koç. Partijvoorzitter John Crombez start de procedure om het Limburgse provincieraadslid uit Beringen uit de partij te zetten.

Koç plaatste naar aanleiding van de mislukte staatsgreep in Turkije een pittige boodschap op zijn Facebookpagina. ‘Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.’ Wat later maakten tientallen Turken in Beringen zich klaar om een gebouw te slopen dat gelinkt wordt aan een gülenistische organisatie.

Koç zelf houdt vol dat hij niets te maken heeft met die opstootjes. Toch heeft hij alle schijn tegen. Over de gülenisten krijgt hij geen goed woord over zijn lippen. En Koç  profileert zich al langer als een hartstochtelijke aanhanger van de Turkse president Erdogan. Om die reden kwam hij in april een eerste keer in aanvaring met de partijleiding. Erdogan legde de media flink aan banden. Koç zag daar geen graten in. Meteen herleidde hij het partijstandpunt tot een vodje papier.

Tanende ster

Crombez wil de man uit de partij. Bij het eerste conflict nam hij nog de telefoon om een en ander uit te praten. Maar de SP.A heeft het gevoel dat er met Koç geen land meer te bezeilen valt. Momenteel werkt de partij aan de opbouw van een dossier. In augustus komt de administratieve commissie samen. Koç mag zich komen verdedigen. Er is geen beroep mogelijk.

Een concrete datum moet nog worden geprikt. Alleen de vakantie staat een snelle defenestratie in de weg. De voorzitter van de administratieve commissie is Peter Vanvelthoven. Omdat Koç nog voor de Limburger heeft gewerkt, zal Vlaams fractieleider Bart Van Malderen de Lommelse burgemeester uitzonderlijk vervangen. Koç, momenteel ondervoorzitter van de Limburgse provincieraad, werkte op heel wat nationale SP.A-kabinetten. De jongste jaren taande zijn nationale ster.

F
E
E
D

B
A
C
K