Op 4 maart 2010 heeft de Belgische politie dubieuze invallen gedaan bij Koerdische instanties en Koerden gearresteerd die al jarenlang op een legale manier actief waren in België. Deze invallen en arrestaties hadden veel weg van de werkwijze van de Turkse politie. Veel apparatuur van de Koerdische televisiezender ROJ-TV  werd tijdens de inval vernield  (microfoons, camera’s en computers) en in beslag genomen. Bovendien geraakten verschillende Koerdische journalisten gewond door het gebruik van excessief geweld.
Er werden acht Koerdische politici gearresteerd waaronder oud-parlementsleden Remzi KARTAL en Zubeyir AYDAR (DEP) die legaal zijn verkozen door de Koerden in het Turkse parlement. De Turkse autoriteiten hebben Kartal en Aydar, ondanks het feit dat ze in het parlement in Ankara zetelden, dermate onder druk gezet, bedreigd en gemarteld dat beide zich in 1994 genoodzaakt zagen om Turkije te ontvluchten. Zij hebben politiek asiel aangevraagd in Europa. Hier hebben zij lobbywerk en diplomatieke inspanningen geleverd om de Koerdische kwestie op een vredige en democratische manier op te lossen. Het Belgische publiek  is bekend met beide politici vanwege hun inzet voor democratie en omdat zij naaste vrienden zijn van Leyla Zana, de Koerdische politica die in 1995 van het Europees parlement de Sacharov-prijs heeft gekregen. 
De Belgische beschuldigingen van terrorisme aan het adres van Aydar, Kartal en andere arrestanten, die zich inzetten voor een democratische en vredige oplossing,  is een voorbeeld van het beleid van twee maten en twee gewichten. De Koerden zijn geschokt  door deze dubieuze politieke beslissingen en wachten met ongeduld op het terugdraaien van deze onrechtvaardige behandeling. De beschuldigingen zijn gebaseerd op politieke en internationale belangen van Europa en hebben geen juridische basis.
Uit het verloop van de inval en de daaropvolgende berichten in de media kan men concluderen dat deze operaties niet alleen op initiatief van België zijn gebeurd maar resultaten zijn van afspraken tussen Turkije en de NAVO. Tevens hebben de Turkse en Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken hun invloed op de invallen in België officieel toegegeven. Uit de berichten, uitgebracht door verschillende media, is te concluderen dat er Turkse politiekrachten aanwezig waren. Hoe kan het anders dat de politie het volgende bevel gaf in de Turkse taal tegen de verzamelde protesterende Koerdische menigte ‘uit elkaar anders vallen we aan’?
De Koerden die al jaren op een vredige manier in België woonachtig zijn hebben tot op heden altijd de Belgische wetgeving gerespecteerd en geen enkele Belgische instantie schade toegebracht. Hiervan zijn zeker de regering en de veiligheidsdiensten van België op de hoogte. De Koerden die in België wonen worden op deze manier ten onrechte gecriminaliseerd. Is Turkije niet tevreden met het vreedzaam samenleven van Koerden en andere inwoners van België? Is het de bedoeling van Turkije om een vreedzame oplossing van het Koerdische vraagstuk te dwarsbomen, door Koerden die voor een democratische en vreedzame oplossing werken te bestempelen als terroristen?
Uit solidariteit met de Koerden die op deze manier worden onderdrukt en aangevallen, organiseren wij voor Koerden uit alle landen van Europa een demonstratie op 3 april 2010.
Het doel van deze demonstratie is om de onrechtvaardigheid die de Koerden wordt aangedaan stop te zetten, een antwoord te krijgen op onze vragen, en directe vrijlating te bewerkstelligen van de Koerdische politici die nog steeds vastzitten.
Lang leve het vreedzaam samenleven van alle volkeren! Stop de criminalisering van de Koerden!
Wij willen een DEMOCRATISCHE EN VREEDZAME oplossing van de Koerdische kwestie.

Startpunt: Koning Albert II-laan, 1000 Brussel, Datum : 03 April 2010, om 10.00
Aankomstplein : Parc du Cinquantenaire, 1000 Brussel
————————————————
Org. FEK-BEL België

F
E
E
D

B
A
C
K