Betogers bij de Syrische ambassade in Londen (foto: AFP)
De militairen, die vrijdag het centrum van Homs met tanks bezetten, drongen zaterdagavond en zondagochtend binnen in verschillende wijken waar er veel protest tegen het regime van Bashar al-Assad is. Volgens een activist werd de elektriciteit er afgesneden en zijn de telefoonverbindingen verbroken. De mensenrechtenorganisatie Insan meldt dat vrijdag in Homs zestien betogers gedood werden, toen de veiligheidstroepen het vuur openden op manifestanten uit Bab Dreib, in het centrum van de stad.
Volgens de voorzitter van het Syrische observatorium voor mensenrechten zijn de telefoonlijnen in de havenstad Banias nog steeds verbroken, en is er ook nog geen water en elektriciteit. Zaterdag trokken tanks van het Syrische leger de wijken in het zuiden van Banias binnen. Ze stootten op de inwoners die ‘menselijke schilden’ hadden gevormd om de tanks te verhinderen naar die wijken te rijden. Daarbij vielen zes doden, meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights. Onder de zes doden zijn er vier vrouwen.
Het leger omsingelt Banias al ruim een week. Woensdag kwamen duizenden mensen op straat om te manifesteren tegen het regime. Daarop werden de voorbije dagen meer legertroepen en tanks naar de omgeving van de stad gestuurd.
‘Het lijkt erop dat ze zich voorbereiden om de stad aan te vallen, zoals ze gedaan hebben met Deraa’, een stad in het zuiden waar de protestbeweging begon en waar het leger op 25 april binnenviel. Donderdag is het leger zich daar beginnen terugtrekken, aldus een van de activisten.
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_internationaal/Syrie_verscherpt_repressie.9055230-3143.art?ckc=1

F
E
E
D

B
A
C
K