Programma:
18u film: On the Sand, Under the Sun (Tahta al-Raml, Fawqa al-Shams)
18u30 – 19u30 debat: Brigitte Herremans (Broederlijk Delen / Pax Christi) – Ludo De Brabander (Vrede vzw) – Sherwan Hassan (Party of Kurdish Democratic Union in Syrië)

gratis

Aansluitend kan u om 20u30 naar de voorstelling Photo Romance van het Libanese kunstenaarsduo Rabih Mroué & Lina Saneh. Tussen het debat en de voorstelling zijn er broodjes te koop aan de bar.

www.beursschouwburg.be – 02 550 03 50 – [email protected] Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

18u film:
On the Sand, Under the Sun
Mohamad Malas, Hala Alabdalla
SY / FR, 1998, 32’, Arabisch gesproken / Engelse ondertitels

De kortfilm On the Sand, Under the Sun werd gedraaid naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1998. Het is een documentaire over gevolgen van gevangenschap in het algemeen en voor toneelregisseur Ghassan Jbaii in het bijzonder. De kunstenaar probeert via zijn werk de herinneringen die hem kwellen een plek te geven en de wereld buiten de gevangenismuren opnieuw de zijne te maken.

18u30-19u30 debat:
Brigitte Herremans (Middle East Desk- Cel politiek Broederlijk Delen / Pax Christi Vlaanderen) – Ludo De Brabander (stafmedewerker Vrede vzw) – Sherwan Hassan (verantwoordelijk voor de internationale relaties van de PYD, Party of Kurdish Democratic Union in Syrië)

Het is meer dan een jaar geleden dat de opstand in Syrië uitbrak. Tegenstanders van het autoritaire bewind betogen sindsdien in verschillende delen van het land. Het regime probeert de protesten op gewelddadige wijze in de kiem te smoren. De bevolking is echter verdeeld. Minderheidsgroepen en delen van de middenklasse vrezen de chaos of het aan de macht komen van soennitische islamisten. De oppositie is zwak en onderling verdeeld. Hoewel de protesten vreedzaam startten, grepen delen van de oppositie geleidelijk aan naar de wapens. De gewapende confrontaties en verschillende aanslagen tegen regeringsinstellingen dreigen het conflict te doen escaleren tot een burgeroorlog.
In het Westen gaan sommige stemmen op voor het bewapenen van de oppositie of zelfs voor een of andere vorm van militair ingrijpen. Anderen wijzen op de gevaren van de militarisering die kan leiden tot een spiraal van sectair geweld. Het conflict heeft regionale en internationale dimensies. Landen als de VS, Frankrijk, Rusland, Turkije of de Golfstaten hebben elk een eigen agenda en winnen of verliezen bij het verdwijnen van het regime.

Over deze complexe Syrische realiteit gaan Brigitte Herremans, Ludo De Brabander en Sherman Hassan met elkaar in gesprek. De centrale vraag is: "hoe kan het geweld gestopt worden?"

20u30 voorstelling
Photo Romance
Lina Saneh & Rabih Mroué (LB)

Belgische première I Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

Het Libanese kunstenaarsduo Rabih Mroué & Lina Saneh sluiten het festival SAPERE AUDE! Dare to know! in de Beursschouwburg af. Photo Romance neemt met ernst én humor de Libanese censuurmachine onder de loep. Sinds de première op het Festival d’Avignon, in de zomer van 2009, reisde de productie de wereld rond.

Lina Saneh speelt een Libanse cineaste die een eigentijdse versie van Una giornata particulare* wil draaien. Verplicht moet ze haar beeldmateriaal voorleggen aan de censor van de Libanese officiële keurcommissie, gespeeld door Rabih Mroué.
Het verhaal speelt zich al in Beiroet, kort na de Israëlische aanslagen van 2006. Zo goed al alle Libanezen zijn opgeroepen om deel te nemen aan twee grote betogingen, die lijnrecht tegenover elkaar staan. De de stad en de huizen zijn verlaten. In een steegje, in één van de buitenwijken van Beiroet, ontmoeten twee eenzame zielen elkaar. Een voormalige linkse militant, die zich moeilijk kan aanpassen aan de Libanese maatschappij, die gepolariseerd is tussen fundamentalistische en ultra-kapitalistische extremen, en een huisvrouw, volledig geabsorbeerd door familiale, sociale en religieuze problemen.
Aan de hand van de film die zich, beeld na beeld, ontplooit op een groot scherm, gaan Lina Saneh en Rabih Mroué in thema’s en vragen als representatie, spel, fictie en waarheid.

* De filmklassieker van Ettore Scola uit 1977, met Sophia Loren en Marcello Mastroianni, speelt zich af op de dag waarop Adolf Hitler in mei 1939 een bezoek bracht aan zijn Italiaanse bondgenoot Benito Mussolini.

Tickets 12/10 euro (reserveren via www.beursschouwburg.be)
 
Locatie : Beursschouwburg, Brussel 
www.beursschouwburg.be

F
E
E
D

B
A
C
K