Gepubliceerd door Zaman Vandaag op 21 september 2015

Foto: © Cihan

Foto: © Cihan

Cizre is een district in de provincie Şırnak met 140.00 inwoners. Cizre ligt in het epicentrum van het geografische gebied dat de Koerden Botan noemen, een regio waar de Koerdische identiteit van oudsher sterk is. Het gebied kent een lange geschiedenis van verzet die teruggaat tot in de 19e eeuw en verschillende Koerdische opstanden zijn hier begonnen. Een belangrijke reden waarom de Turkse veiligheidsdiensten veel operaties in dit gebied uitvoert. Cizre is niet alleen een district, maar ook een stad aan de voet van de berg Cudi en grenzend aan Iraaks Koerdistan – en dus een geliefde plek voor Koerdische opstandelingen. Op dit moment is Cudi één van de plaatsen waar PKK-guerrilla’s zitten, in een gebied dat maar moeilijk militair onder controle gebracht kan worden. Maar staatsbemoeienis noch militaire operaties hebben Cizre in het kamp van de Turkse staat weten te krijgen. In tegendeel, alle maatregelen en operaties hebben het district en de staat alleen maar verder uiteen gedreven.

De door de AKP gedomineerde interim-regering sloot Cizre voor acht opeenvolgende dagen af van de buitenwereld. De staat sneed alle communicatie van en naar Cizre af en stuurde duizenden veiligheidstroepen naar de stad. Meer dan een week lang kwam geen enkele informatie over wat er in het district gebeurde naar buiten, ook afgevaardigden van maatschappelijke organisaties, de HDP [pro-Koerdische partij, red.] en de CHP [centrum-linkse partij, red.] werden niet toegelaten. Zelfs HDP-ministers van de interim-regering werden niet toegelaten – ze werden zelfs lastiggevallen door veiligheidstroepen die de blokkade handhaafden.

Volgens de staat was de operatie bedoeld om Cizre te zuiveren van terroristen – de staat viel de stad met 5.000 militairen binnen haar van 100 tot 150 “terroristen” te “zuiveren”. Ondanks de blokkade sijpelde toch verschrikkelijk nieuws naar buiten: zoals dat ook kinderen gedood zijn. En dat hun lijken in vrieskisten bewaard zijn omdat hun ouders ze niet mochten begraven. Een aantal burgers kwam om, zieken mochten niet naar het ziekenhuis en mensen konden geen boodschappen doen vanwege het uitgaansverbod.

De premier van de interim regering, Ahmet Davutoğlu, stelt echter dat er tijdens deze reusachtige militaire operatie geen enkel burgerslachtoffer is gevallen. Davutoğlu’s beweringen werden al snel gelogenstraft – het is onbegrijpelijk waarom hij zulke uitspraken doet.

EU-minister Ali Haydar Konca (een afgevaardigde van de HDP) gaf een verklaring af die Davutoğlu’s bewering weersprak: “Het is duidelijk dat er grootschalige verwoestingen plaatsvinden in Cizre waar meer dan 20 mensen zijn gedood en 50 verwond. Zelfs in oorlogstijd worden doden begraven en gewonden naar het ziekenhuis gebracht, maar niet in Cizre. Het doet me pijn om de beelden te zien, kinderlichaampjes die dagenlang in vriezers worden bewaard. Dit zou niet moeten kunnen in ons land.”

De nieuwsberichten en foto’s die na opheffing van Cizre’s blokkade werden gemaakt zijn onthutsend. En de komende dagen zal, wanneer de mensen met hun verhalen naar buiten komen, ongetwijfeld meer aan het licht komen. Ondanks de inspanningen door de regeringsgezinde media en de AKP zal de waarheid aan het licht komen. In Cizre vochten de veiligheidsdiensten tegen burgers, niet tegen “terroristen”.

Het is onmogelijk om Cizre, Botan en Koerdistan onder controle te krijgen door middel van oorlogsvoering. Lees de eerste paragraaf van deze column nog maar eens om dit te begrijpen. Met deze strategie die aanzet tot chaos, in wat de AKP een strijd tegen terreur noemt, heeft Cizre een symbolische betekenis gekregen. Vasthouden aan de verwrongen logica van geweld leidt ertoe dat Cizre zich nooit zal laten opnemen in een kader van eenheid en solidariteit. Je kunt Cizre en de Koerden benaderen door hen echte vrede aan te bieden, maar de AKP vernietigt de basis van deze vrede.

Cafer Solgun is schrijver, onderzoeksjournalist en voorzitter van de Turkse vereniging Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, die onderzoek doet naar politieke moorden in Turkije. Volg hem op Twitter: @CaferSolgun.

 

F
E
E
D

B
A
C
K