Een Turkse agent in de buurt van de plaats van de aanslag. Foto: Reuters

Een Turkse agent in de buurt van de plaats van de aanslag. Foto: Reuters

Dit artikel verscheen op 12 januari 2016 op de website van De Volkskrant.

In Istanbul zijn bij een explosie in de wijk Sultanahmet tien doden en vijftien gewonden gevallen. Dit meldt de Turkse overheid, schrijft persbureau Reuters. Volgens CNN Türk zou een deel van de gewonde toeristen afkomstig zijn uit Duitsland en Noorwegen.

De explosie vond plaats op het Sultanahmetplein, waaraan het Topkapi paleis gelegen is. Televisiezender NTV stelt dat de explosie plaatsvond naast een parkje waarin de bekende Thoetmosis III-obelisk staat. Het is een toeristische trekpleister.

De autoriteiten geven aan dat ze een onderzoek beginnen naar de toedracht van de explosie. Verschillende televisiezenders melden dat de explosie is uitgevoerd door iemand met een bomgordel. Hij of zij zou het explosief te midden van een groep toeristen tot explosie hebben gebracht.

Volgens getuigen zou er een grote explosie gehoord zijn. Op videobeelden van CNN Turk is te zien hoe politie en ambulances op de plek van de explosie aanwezig zijn. Het gebied rond het plein is afgezet door de politie om gewonden bij een eventuele tweede explosie uit te sluiten.

Een ooggetuige die in een kantoorpand in de buurt werkt, zei tegen NTV dat hij na de explosie meerdere mensen op de grond zag liggen. ‘Het was moeilijk te zeggen of ze nog leefden of dood waren. De explosie deed gebouwen schudden.’

Lokale hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie heeft de omgeving afgezet en houdt iedereen op afstand.

In 2015 hebben er in Turkije verschillende bomaanslagen plaatsgevonden. Meer dan dertig mensen werden gedood in grensplaats Suruc nabij Syrië. In de hoofdstad Ankara vonden meer dan honderd mensen de dood bij een dubbele bomaanslag tijdens een demonstratie. Beide aanslagen zouden volgens de autoriteiten door terreurgroep Islamitische Staat zijn uitgevoerd.

F
E
E
D

B
A
C
K