De Amerikaanse president dreigt ermee Turkije economisch te vernietigen als het land Koerdische troepen in Syrië aanvalt. Aan de Koerden vraagt hij Ankara niet te provoceren.

‘Zal Turkije economisch vernietigen als ze de Koerden treffen’, tweet Trump. ‘Ik wil eveneens niet dat de Koerden Turkije provoceren.’ De president sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar gaf daarover geen details.

De Koerden, die een bondgenoot zijn van de VS in het noorden van Syrië, vrezen na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit het land voor een aanval van Turkije. Ankara beschouwt de Koerdische strijders als terroristen.

Trump vindt dat de VS zich al veel vroeger uit Syrië hadden moeten terugtrekken. Maar hij zegt ook dat de VS ‘wat er nog overschiet van het IS-kalifaat’ nog altijd hard zal treffen.

In december had de Amerikaanse president via Twitter plots gemeld dat hij de tweeduizend Amerikaanse soldaten onmiddellijk zou terugtrekken uit het noorden en oosten van Syrië. Met de Amerikanen buiten zou de invloed van Turkije in die regio toenemen.

De Amerikaanse aanwezigheid belet dat Turkije samen met Syrische rebellen verder ten strijde trekt tegen de Koerdische ‘Volks­beschermingseenheden’ (YPG), die van Noord-Syrië zowat een autonome Koerdische staat hebben gemaakt.

Erdogan zelf liet verder verstaan dat het Turkse leger ‘grotendeels’ klaar is voor een nieuw offensief in Noord-Syrië.

 

Dit artikel verscheen op www.standaard.be op 14/01/2019

 

F
E
E
D

B
A
C
K