Bericht van ANF News op 1 December 2021

Het novemberrapport, opgesteld door het project ‘Price of News’ met steun van de ‘Vereniging van Journalisten’, werd onlangs bekendgemaakt. Het rapport vestigt de aandacht op het feit dat november ook werd gekenmerkt door hevige druk en obstructie tegen journalisten. In een periode van een maand werden journalisten berecht tijdens 40 verschillende hoorzittingen in 10 verschillende steden.

Volgens het rapport verschenen in november minstens 111 journalisten en mediamedewerkers voor de rechtbank. In de lopende processen zijn tegen 111 journalisten straffen geëist van in totaal minimaal 812 jaar, 9 maanden tot in totaal maximaal 1.817 jaar en 11 maanden gevangenisstraf. Er werd ook een gerechtelijke boete van maximaal 35 duizend dagen geëist. Voor 4 journalisten werd een boete van in totaal 40 duizend Turkse Lire (TL) en een schadevergoeding van 2 miljoen 100 duizend TL geëist.

Gevangenis, nieuwe zaken, aanhoudingen…

5 journalisten werden veroordeeld tot in totaal 6 jaar, 4 maanden en 12 dagen gevangenisstraf en een boete van 16.000 TL.

Volgens de cijfers in het rapport werden de meeste journalisten aangeklaagd op grond van de ‘Antiterrorismewet’. 55 journalisten en mediamedewerkers werden vervolgd op beschuldiging van “lid zijn van een terroristische organisatie” en 16 op beschuldiging van “propaganda maken voor een terroristische organisatie”. 7 journalisten werden beschuldigd van “belediging van de president”.

In november werd een rechtszaak aangespannen tegen 4 journalisten, waarin gevangenisstraffen werden geëist die varieerden van 11 jaar en acht maanden tot in totaal 25 jaar en acht maanden. In dezelfde periode werd er aangifte gedaan tegen een journalist. Er werden ook 4 journalisten aangehouden, 3 van hen terwijl ze nieuws brachten.

F
E
E
D

B
A
C
K