De DTP heeft de gevolgen van zijn goede verkiezingsresultaten al aan de lijve mogen ondervinden. Sinds 15 april vinden talrijke raids plaats in de Koerdische regio, waarbij dagelijks tientallen DTP-leden worden opgepakt. Momenteel zouden er al zo’n 400-tal arbitraire arrestaties plaatsgevonden hebben, al dan niet met detentie als gevolg. De beschuldigen werden opgepakt op basis van ‘scanderen van slogans, deelname aan manifestaties en demonstraties’, en ‘lidmaatschap van een illegale organisatie’. Voor sommige arrestaties werd helemaal geen reden gegeven.Onder andere de burgemeester van Diyarbakir, Osman Baydemir, en die van Batman, Nectedet Atalay, zijn beiden veroordeeld voor 10 maanden. Ook een heleboel districtvoorzitters van de DTP zijn opgepakt. Daarnaast is een twintig-tal kinderen opgepakt, waarvan sommigen met een aantal jaren  gevangenisstraf veroordeeld werden.

De burgemeester van Sur, Mr. Abdullah Demirbas, is opnieuw veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Hij is inmiddels in beroep gegaan. Mr. Emirbas was een vorige keer reeds uit zijn functie gezet omwille van zijn multiculturele gementelijke werking. Hij is echter herverkozen met maar liefst 79% van de stemmen. Indien hij nu effectief in de gevangenis moet, verliest hij al zijn burgerlijke rechten en wordt hij automatisch voor de tweede keer uit zijn functie gezet.

 In Ankara worden bovendien, sinds 16 mei, vijf DTP parlementsleden bedreigd met de opheffing van hun parlementaire onschendbaarheid. De aantijgingen zijn uitspraken die de parlementsleden gedaan hebben i.v.m. een oproep om PKK-leider Abdullah Öcalan te betrekken bij het oplossen van de Koerdische kwestie.  De Procureur wil hen onderwerpen aan een juridische ondervraging. Het leger en de veiligheidsdiensten dreigen hen te komen halen uit het parlement indien ze niet vrijwillig naar de gerechtszaal gaan. De vijf parlementsleden, vice-voorzitter van de DTP Emine Ayna, fractiewoordvoerder Selahattin Demirtaş en Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk en Sabahat Tuncel hebben inmiddels te kennen gegeven dat zij niet ingaan op de beschuldigingen en ook geen verklaring zullen afleggen bij de procureur. Ze vragen slechts hetzelfde statuut en de behandeling als die de rest van de parlementsleden in Turkije. De mogelijkheid bestaat dat zij onder dwang zullen afgevoerd worden naar de procureur en ondervraagd worden, terwijl dit legaal niet te rechtvaardigen valt. Het Tuks Parlement zwijgt voorlopig in alle talen… Op de repressie zijn in Turkije reeds enkele grote antwoorden gekomen, zoals een 2 dagen-lange hongerstaking in Amed (Diyarbakir) en stille marsen over heel Turkije. Het is echter dringend nodig dat er ook vanuit Europese hoek protest komt. Elke democratisch denkende persoon moet reageren op deze ondemocratische behandeling van de Turkse autoriteiten.Europees Parlementslid Frieda Brépoels, Vlaamse parlementslid Elke Tindemans en SLP-mandataris Farid Hemdane richtten reeds respectievelijk een vraag aan de Europese commissie en aan federaal minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht i.v.m. de rechtvaardiging van de arrestaties. Het is echter nodig dat nog meer vragen gesteld worden en besluiten ingediend worden vooraleer ook werkelijk iets zal gebeuren!

F
E
E
D

B
A
C
K